Mener Norsk-russisk handelskammer sender ut uheldig signal

Russia holds the key to a solution to the conflict in the Ukraine and to a reduction of the restrictive measures, State Secretary Marit Berger Røsland (Conservatives) writes in her response to the Chairwoman of the Norwegian-Russian Chamber of Commerce. The picture shows Røsland photographed in Reykjavik fall 2016. (Photo: Linda Storholm)
- Jeg setter pris på Norsk-russisk handelskammers innsats for handel og samarbeid med Russland. Men innlegget etterlater mange spørsmål om Norsk-russisk handelskammers syn på gjeldende restriktive tiltak.


- Jeg setter pris på Norsk-russisk handelskammers innsats for handel og samarbeid med Russland. Men innlegget etterlater mange spørsmål om Norsk-russisk handelskammers syn på gjeldende restriktive tiltak.

- I en tid hvor vi må stå tydelig opp for internasjonale rettsnormer sender dette et uheldig signal.

Det skriver Utenriksdepartementets statssekretær Marit Berger Røsland i et tilsvar til Liv Monica Stubholt (styreleder i Norsk-russisk handelskammer), som i et innlegg i Aftenposten reflekterer over hvordan sanksjonene mot Russland virker i praksis.

Handelskammeret vil igjen oppfordre begge land til å engasjere seg diplomatisk for å gi grunnlag for å trappe ned sanksjoner, skriver styrelederen blant annet.

– Norges eksport til Russland er på vel to -2- milliarder kroner. Den burde være 15 milliarder, uttalte Stubholt til High North News i februar.

Det har de siste årene vært en betydelig nedgang i handelen mellom Norge og Russland.

- Norsk eksport til Russland har i perioden 2013 til 2016 gått ned med 74,5 prosent i norske kroner og 82 prosent i amerikanske dollar, uttalte Russlands ambassadør til Norge Teimuraz Otarovich Ramishvilis i dette intervjuet.

Russland ønsker å gjenopprette det normale forholdet til Norge.

– Russland er et tema som engasjerer og provoserer. Det er et godt tegn, sa Røsland da hun i mars talte under et frokostmøte med nettopp handelskammer - og Næringslivets hovedorganisasjon (NHO).

I tilsvaret til styreleder Stubholt stiller hun imidlertid spørsmål ved om handelskammeret mener at Norge og Russland har et likestilt ansvar for å skape et grunnlag for å trappe ned de restriktive tiltakene.

- Det er grunn til å minne om hvorfor de restriktive tiltakene er innført og hva som skal til for at de trappes ned. Norge står sammen med en bred gruppe allierte og partnere i reaksjonen på Russlands folkerettsbrudd i Ukraina. De restriktive tiltakene gjelder Ukrainas territorielle integritet, suverenitet, uavhengighet og stabilitet. Kjernen er internasjonal lov og rett. Norge har fordømt Russlands ulovlige anneksjon av Krim og Sevastopol. Videre gir Russlands opptreden i Øst-Ukraina fortsatt grunn til dyp bekymring.

Norge har i dag sanksjoner og restriktive tiltak mot 25 ulike land.

- Målrettede, økonomiske sanksjoner og tiltak er blitt et vanligere virkemiddel når det internasjonale samfunn skal håndtere trusler mot fred, sikkerhet og rettsorden. For et lite land med en åpen økonomi er dette svært viktig, sier Røsland.




Nøkkelord