– Mary Simon (70) er en sann arktisk helt!

Arctic Hero prisvinner Mary Simon blir beskrevet som en av de aller viktigste representantene for urbefolkningens rettigheter og kultur, og var den som representerte inuittene mot den kanadiske regjeringen og UN. (Foto: Christine Karijord)
Den kanadiske inuitlederen Mary Simon er årets High North Hero.

 

Den kanadiske inuitlederen Mary Simon er årets High North Hero.

Hvert år deler Nordområdesenteret ved Handelshøgskolen, Nord universitet, ut prisen High North Hero til en person eller organisasjon som bidrar til utvikling og vekst i Arktis. Prisen består av 50 000 kroner og prisutdelingen skjer i forbindelse med den internasjonale, årlige konferansen High North Dialogue i Bodø. Og årets prisvinner er av et helt spesielt kaliber:

– Vår High North Hero for 2018, Mary Simon, har utmerket som over flere tiår med sitt engasjement for å bedre levevilkår og velferd for urbefolkningen i Arktis, sier direktør ved Nordområdesenteret, Frode Mellemvik.

– Hennes bidrag har sørget for at verden har rettet sitt blikk mot Arktis, både for å se mulighetene som ligger og utfordringene som ligger der. Jeg er svært glad for komiteens avgjørelse, og jeg vet at hennes arbeid har lagt til rette for nye måter å tenke om Arktis på. Simon er en inspirasjon for dem som engasjerer seg i utvikling av Arktis til det beste for både befolkningen og for de som ser Arktis som en ressurs, sier Mellemvik.

Mary Simon har flere æresmedaljer og ordener enn hun kan bære og er æresdoktor ved hele 11 kanadiske universiteter. Her sammen med utdeler av prisen, direktør Anu Fredrikson for Arktisk Økonomisk Råd. (Foto: Christine Karijord)

Forbedret arktiske forhold

Simon (70) er inuit og ble født i Kangiqsualujjuaq i det arktiske Quebec i Canada. Hun har gjennom et helt liv jobbet utrettelig for urbefolkningen i Canada når det gjelder rettigheter og har bidratt til å forbedre arktiske forhold, både sosialt og økonomisk. I tillegg er hun en av drivkreftene bak opprettelsen av Arktisk Råd.

Simon er nå pensjonert, men reiste gladelig fra Canada til Bodø for å bli hedret med prisen av rundt 350 deltagere på konferansen. Alle med sterke, arktiske interesser.

– Jeg er beæret over å få denne prisen. Den er en anerkjennelse av hvor viktig det er at vi alle tenker og jobber sammen når det gjelder Arktisk, og at vi engasjerer oss så vel sirkumpolært og globalt som hjemme i vår egen region og nasjon, sier Mary Simon.

– Jeg setter stor pris på æren jeg blir vist, også som kanadisk inuit. Jeg har gledet meg til å reise til Norge og High North Dialogue for å ta imot prisen.

Viktig representant for urbefolkningen

Prisen ble overrakt av direktør for Arktisk Økonomisk Råd, Anu Fredrikson, som i sin tale trakk fram bare noen av Simons imponerende meritter:

– Mary Simon blir beskrevet som en av de aller viktigste representantene for urbefolkningens rettigheter og kultur, og var den som representerte inuittene mot den kanadiske regjeringen og UN, sier Fredrikson.

Simons bidrag er mange, og hun har hatt mange viktige stillinger og verv i organisasjoner. Hun har for eksempel vært president i National Inuit Organization, kanadisk ambassadør for sirkumpolare saker, grunnlegger av Arctic Children and Youth Foundation, mottaker av Québecs nasjonalorden, leder av National Committee on Inuit Education, president i Land Claims Organization for Inuit of Nunavik, president i Inuit Circumpolar Council,. Hun har flere æresmedaljer og ordener enn hun kan bære og er æresdoktor ved hele 11 kanadiske universiteter.

– Mary Simon er en sann, arktisk helt, erklærte Fredrikson til en rørt prisvinner.



 

Komiteen som vurderte de innkomne forslagene til High North Hero, består av følgende:

  • Direktør for Arctic Economic Council, Anu Fredrikson
  • Professor ved University of California, USA, Laurence C. Smith
  • Spesialrådgiver i Statoil, Finn Roar Aamodt
  • Professor ved Norsk utenrikspolitisk institutt, Indra Øverland
  • Rektor ved Northern (Arctic) Federal University, Arkhangelsk, Russland, Elena Vladimirovna Kudryashova
  • Direktør ved Moscow State Institute of International Relations, Russland, Sergej Vasiliev
  • Redaktør for High North News, Arne O. Holm

Om High North Hero-prisen:

Nordområdesenteret er sekretariat for komiteen.

High North Hero-prisen ble for første gang delt ut i 2016, og den første High North Hero var tidligere statsminister i Finland, Paavo Lipponen. High North Hero-prisen for 2017 ble gitt til amerikanske Scott Minerd, grunnlegger av Guggenheim Partners. Minerd fikk prisen for sin innsats for bærekraftige investeringer i Arktis.

Om Nordområdesenteret:

Nordområdesenteret, Nord universitet, er et nasjonalt senter for forskning, utdanning og formidling. Senteret forsker på og formidler kunnskap om verdiskaping, innovasjon, næringslivet muligheter, samfunnsliv og politikk i nordområdene.

Nøkkelord