Markert nedgang for nordnorsk leverandørindustri

Lundin Norway and its partners Aker BP and DEA Norway have made what may be a large discovery in the southern Barents Sea. (Archive photo: Lundin)
Leverandørindustrien i Nord-Norge var tilbake på 2013-nivå i fjor, etter rekordleveranser til olje- og gassektoren i 2014. Prosentvis faller tallene mest i Troms, minst i Finnmark.


Leverandørindustrien i Nord-Norge var tilbake på 2013-nivå i fjor, etter rekordleveranser til olje- og gassektoren i 2014. Prosentvis faller tallene mest i Troms, minst i Finnmark.

Tallene fra undersøkelsen "Levert 2015" viser en forventet nedgang fra rekordåret 2014. 

De 207 bedriftene som utgjør den petroleumsrelaterte leverandørindustrien i Nord-Norge, leverte varer og tjenester for 4,7 milliarder kroner i 2015. Omsetningen falt med 16,7 prosent fra 2014, noe som utgjør nærmere en milliard kroner, skriver Kunnskapsparken Bodø i en pressemelding.

Alle fylker faller

Tallene fra 2015-undersøkelsen viser at det er fall i alle de tre nordnorske fylkene. Det største prosentvise fallet er å finne i Troms og Nordland (27,3 og 21,3 prosent), mens Finnmark leverte bedre enn de hadde forventet, og endte med et fall på 5,4 prosent. Målt i omsetning kommer fortsatt de største leveransene fra Nordland (2,21 milliarder kroner), fulgt av Finnmark (1,84 milliarder) og Troms (0,64 milliarder).


-Et ventet fall


- Etter fem år med vekst for leverandørindustrien kom det et ventet fall i 2015. Behovet for omstilling og effektivisering i petroleumssektoren, kombinert med kraftig fall i oljeprisen er hovedårsaken til fallet. Antall årsverk fra den nordnorske leverandørindustrien har falt med drøyt 500, til 2.210 utførte årsverk i 2015. På den positive siden, sett med nordnorske øyne, har andelen innpendlet arbeidskraft falt betydelig og står for omtrent halvparten av årsverkene som er borte, sier seniorrådgiver Carl Erik Nyvold i Kunnskapsparken Bodø, som, sammen med Tom Steffensen, har vært ansvarlig for undersøkelsen.

I leverandørorganisasjonen Petro Arctic er de likevel optimistiske: 

- Våre medlemsbedrifter i nord er godt rustet for framtida og kommer til å ta en stor del av kaka i årene som kommer, sier direktør Kjell Giæver. For tross utsatte prosjekter, krevende marked og tøff konkurranse, så leverer altså nordnorsk leverandørindustri på nivå med 2013. 


Lys i tunnelen

Bedrifter i nord som leverer teknologi og tjenester til olje- og gassbransjen opplever i likhet med resten av næringen store utfordringer for tiden. Kjell Giæver sier at selv om det på kort sikt er en nedgang også i Nord-Norge er det lys i tunnelen på lengre sikt. 

- De store oljefunnene i Barentshavet, som ALta/Gotha, Johan Castberg og  Wisting kommer til å drive aktiviteten på norsk sokkel til en ny topp, sier han. Utbyggingene i Nord-Norge som nå er planlagt nærmest på løpende bånd vil fra 2019 av være bærebjelken for norsk leverandørindustri i årene som kommer. 


Færre som pendler til Finnmark 

I Finnmark er det nå leveranser til petroleumsnæringen for nesten 2 milliarder kroner i året, og Hammerfest har for lengst etablert seg som oljebyen i nord. 

- Det er også svært gledelig å se i Levert-undersøkelsen at innpendlingen av arbeidskraft i Finnmark har falt fra 46 til 25 prosent siden 2014. Dette er helt avgjørende for at våre medlemsbedrifter i Nord-Norge skal vokse og at kompetansen og ringvirkningene skal skapes i nord, sier Kjell Giæver. Han syns også det er gledelig at industrien på Helgeland og i Salten viser konkurransekraft og omsetter for ca 1,8 milliarder kroner i et tøft år som 2015. 

- Å få åpnet nye områder for olje- og gassaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja vil være svært viktig for leverandørbedriftene i denne regionen, avslutter Giæver. 



Direktør i interesseorganisasjonen Petro Arctic, Kjell Giæver, er optimistisk på vegne av nordnorsk leverandørindustri. (Foto: Petro Arctic)
Direktør i interesseorganisasjonen Petro Arctic, Kjell Giæver, er optimistisk på vegne av nordnorsk leverandørindustri. (Foto: Petro Arctic) Direktør i interesseorganisasjonen Petro Arctic, Kjell Giæver, kaller dagens tildeling startskuddet for flere ringvirkninger i nord. (Foto: Petro Arctic)

Nøkkelord