Mæland: - Stort potensiale i Finland

Her er næringsminister Monica Mæland fotografert på et møte med representanter for det eksportrettede norske næringslivet, i fjor. Mandag inviterer hun, og fiskeriminister Per Sandberg, sjømatnæringen til møte i Oslo. (Foto: Nærings- og fiskeridepartementet)
- Finland er et viktig naboland og voksende marked for norske bedrifter. Potensialet for mer handel og investeringer er stort, sier næringsminister Monica Mæland (H).


- Finland er et viktig naboland og voksende marked for norske bedrifter. Potensialet for mer handel og investeringer er stort, sier næringsminister Monica Mæland (H).

6 til 8. september besøker hun Finland sammen med utenriksminister Børge Brende, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og helseminister Bent Høie. Næringsministeren skal ledsage DDMM Kongen og Dronningen på statsbesøk, og en næringslivsdelegasjon som organiseres av Innovasjon Norge skal også være med på turen.

Næringslivssamarbeid i nord

Mæland og co skal blant annet til Uleåborg, og her blir hovedtemaet teknologi og næringslivssamarbeid i nord.

- Med statsbesøket ønsker vi å styrke næringslivsbåndene mellom Norge og Finland, særlig innen helseteknologi, læringsteknologi, forsvarsindustri og varehandel, sier Mæland i en pressemelding.

Per i dag er det rundt 200 norske bedrifter i Finland. Landet var i fjor Norges 12. største handelspartner på import, og den 13. største på eksport av varer. Den totale samhandelen utgjorde i fjor i underkant av 23 milliarder kroner. 


Lipponen: - Jernet er hett

En annen som har stor tro på forretningsmulighetene i nordområdene, både for Finland og andre arktiske lands del, er Paavo Lipponen. Den tidligere finske statsministeren slår i denne rapporten fast (fra 2015, red.anm) at den arktiske regionen kan utvikle seg til å bli Europa's største investeringsområde.

Lipponen ble tidligere i vår tildelt prisen High North Hero 2016, i forbindelse med konferansen High North Dialogue i Bodø.

– Jeg tror jernet er ganske hett nå, kommenterte han til High North News, da vi i forkant av prisutdelingen spurte han hvordan han vurderer dagens forretningsmuligheter.

– Vi har betydelige ressurser, og det må investeres mer i infrastruktur. Sett fra vår side er det under-investering i hele Nord-Europa, og den nordlige delen av EU.

Lipponen både er, og har vært, en aktiv promotør av arktiske spørsmål. Mange kjenner han som «grunnleggeren» av EUs «Northern Dimension Policy», som var det første steget på veien til EUs arktiske strategi.

Ovenfor High North News gjorde han også et poeng av at EU må alliere seg med Norge.

– Det nordiske samarbeidet har utviklet seg nå, og det bør utvikles mer. Neste år overtar Finland formannskapet i Arktisk råd, og jeg har samarbeid med den finske regjeringen som går på nettopp dette. Da behøver vi samarbeid også med naboene våre, uttalte Lipponen, som var statsminister i perioden 1995 til 2003.

Forsvar og helseteknologi

Når Mæland og de tre andre ministrene reiser til Finland er også Helsingfors en av byene som skal besøkes. Her vil det bli flere seminarer - om alt fra forsvarsindustri til investeringer, spill- lærings (edtech)– og helseteknologi (Medtech).

Mæland skal i forbindelse med finlandsbesøket også ha politiske samtaler med nærings- og innovasjonsminister Olli Rehn, samt samferdselsminister Anne Berner.





Les også:

Finnene ser store forretningsmuligheter i nord

Paavo Lipponen, tidligere finsk statsminister. (Foto: Wikimedia Commons/Tarmo Thorström)

Nøkkelord