Lysere utsikter for selskinn

Geat Greenland håper og tror på bedre tider for selskinnsprodukter. Foto: Geat Greenland.

Etter sju års mørke kan det ses et lite lys i det fjerne for Grønlands pelsindustri. Det statseide Great Greenland melder om overskudd i året som gikk.

Etter sju år på rad med negative resultater får selskinnselskapet et overskudd på 5,9 millioner kroner for 2013. Året før var resultatet minus 5,8 millioner, skriver The Arctic Journal.

Rettsak om 32 mill

Når hører det med til historien at overskuddet avhenger av at selskapet får medhold i en rettsak mot en tidligere partner om erstatning på 32 millioner kroner. Hvis Great Greenland taper her blir overskuddet snudd til et underskudd på 26,6 mill.

Bedring – tross alt

Trass i denne potensielle trusselen mener det statlige selskapet at markedet for selskinn er i langsom endring til det bedre. EUs forbud fra 2009, mot import av selskinn, og forbrukernes preferanser har gjort de siste årene svært tøffe for produsenten.

Skinnauksjon

En av grunnene til at man øyner bedring er en avtale som ble inngått med Kopenhagen Fur, verdens største skinnauksjon, i fjor. Grønlandske selskinn selges på de fem årlige auksjonene – hovedsakelig til kjøpere utenfor EU.

 Over forventet

“Det var stor interesse for selskinn foran og under den siste auksjonen”, sier administrerende direktør i Kopenhagen Fur, Lars Berg, og forteller at det ble solgt omkring 9000 skinn, langt over forventet. 

Skinnoppkjøpere i aksjon på auksjon. Foto: Kopenhagen Fur.
Skinnoppkjøpere i aksjon på auksjon. Foto: Kopenhagen Fur.

Nøkkelord