LNS tror på pluss i 2017

Lysere utsikter for Frode Nilsen og LNS-gruppen i år enn hva tilfellet var for et år siden. - Vi forventer balanse i årets regnskaper, sier Nilsen til High North News. (Arkivfoto: Arne F. Finne).
- Slik det ser ut nå får vi positive tall i konsernet for 2017, sier konsernsjef Frode Nilsen i LNS.


- Slik det ser ut nå får vi positive tall i konsernet for 2017, sier konsernsjef Frode Nilsen i LNS.

 I fjor på denne tiden lyste røde varsellamper både i banken og i kontorene til Leonhard Nilsen og sønner i Risøyhamn. 


Plusstall for 2017

 Nå ser det adskillig lysere ut, og konsernsjefen håper på et regnskap i balanse for inneværende år.

Rana Gruber er en av de store bedriftene innenfor det som nå er LNS-konsernet, og sorterer under gruvedivisjonen – som teller Rana Gruber, Skaland Graphite og Greenland Ruby.

- Der går det for så vidt greit for tiden. Vi er ferdig med betalingen av sikringsporteføljen hvor vi sikret den norske kronen mot amerikanske dollar på et helt feil tidspunkt. Dette var et veldig stor utfordring for oss. Prisene ligger omkring 60 dollar per tonn, og det klarer vi oss relativt greit på, sier Nilsen til High North News.


Endringer på Svalbard

- I tillegg har vi hatt noen produksjonstekniske utfordringer gjennom året, men de er også løst nå.

Entreprenørdivisjonen i LNS omfatter LNS, LNS Spitsbergen, Hålogaland Grus & Betong og Hålogaland Element.

LNS har lenge vært en aktør på Svalbard, der situasjonen nå blir en ganske annen hvis regjeringen får Stortinget med seg på å redusere Store Norske til kun å drive gruve 7 – som forsyning til det lokale kraftverket. 

- Store Norske har jo ikke vært noen stor kunde for oss de siste årene, understreker Nilsen. 

Forskning og boliger

 -Vi er optimistisk med tanke på fremtiden og annen aktivitet på Svalbard. Vi bygger for eksempel en god der leiligheter der oppe, i det vi tror er et økende marked.

Dessuten har vi, kanskje ikke minst, hatt et langvarig samarbeid med Svalbard Satellite Station (SvalSat) og Kongsberg, et samarbeid vi tror kommer til å øke fremover.

Altfor store anbud

 Frode Nilsen medgir at entreprenørmarkedet fremdeles er vanskelig, trass i at det er store penger i norske samferdselsprosjekter.

- Det er mye penger, men vi sliter med å få tak i en del av de prosjektene som har vært lagt ut, ikke minst fordi enkelte av disse anbudene er gigantisk store.

Det er til og med slik at selv de aller største norske entreprenørene sliter med å henge med i svingene. Så det er rett og slett litt vanskelig å forstå hvilken filosofi som ligger bak vegmyndighetens system der, sier konsernsjefen.

- En annen faktor, som for så vidt også henger sammen med den første, er at det har kommet inn mer eller mindre seriøse aktører fra utlandet. Det har jo til dels vist seg å være et tveegget sverd – for å bruke et slikt uttrykk.

Må ha like vilkår

 Frode Nilsen følger med på hva som skjer i Trøndelag, der et kinesisk anbud på bygging av Beitstadsundbrua har skapt brudulje og politiske bølger. Fylkesordfører Tore O. Sandvik (Ap) har gått så langt som å be om nasjonale regler for å avgjøre saker av stor handelspolitisk betydning, skrev Dagens Næringsliv for kort tid siden

- Det vil forundre meg stort om kineserne ikke får dette anbudet. Med alt bråket som har vært mellom Norge og Kina så kan jeg ikke forestille meg annet – med mindre de har store og graverende feil i anbudet da. Det vet jo ikke jeg noe om.

Nilsen understreker at han ikke kjenner saken i detalj, men peker på det opplagte i at konkurransevilkårene må være like.


Vanskeligere å samarbeide

- Det gjelder både i henhold til kvalitet og til sosiale og etiske standarder. Poenget er at like konkurransevilkår må gjelde også slike ting – uten at jeg vet noe om hvordan disse er i denne saken.

En av de virkelig store utfordringene for norske entreprenører er at de heller ikke kan slå seg sammen om enkelte større anbud.

- Det er kommet en Høyesterettsdom som sier at dersom en av de samarbeidende partene kan, eller har mulighet til å, gjøre jobben alene, så har du per definisjon ikke lov til å samarbeide. Det mener man kan være konkurransevridende, og det er klart at dette favoriserer de aller største.

Vi har alltid vært åpne for samarbeid med andre, men dette har gjort det vanskeligere, påpeker konsernsjef Frode Nilsen i LNS.

 

 

 

Nøkkelord