LNS starter rubinuttaket i august-september

LNS Greenland er i rute og åpner Aappaluttoqgruva i august eller september.
LNS Greenland er i rute og åpner Aappaluttoqgruva i august eller september. Nå vurderer selskapet to nye prosjekter på Grønland.
LNS Greenland er i rute og åpner Aappaluttoqgruva i august eller september. Nå vurderer selskapet to nye prosjekter på Grønland. 

Driftstillatelsen kom i mars 2014, og siden har det vært jobbet mot en oppstart av gruva som gjør nordnorske LNS til verdensledende på edelstenen rubin. En del av jobben er å lære opp arbeidsfolk, og det skal blant annet skje i Nord-Norge. 
- Vi er i gang med et opplegg nå hvor vi tar grønlendere hit for opplæring, forteller LNS-direktør Frode Nilsen

Han var en av innlederne under Geonorkonferansen på Mo denne uken, hvor han fortalte om LNS Greenland og planene for rubingruva Aappaluttoq. 


LNS sin inntreden var avgjørende

I selskapet True North Gems Greenland eier LNS Greenland 27 prosent, i tillegg eier de 10 prosent av det canadiske selskapet som eier resten. 

Rubinforekomsten på Grønland er enorm, men uten at LNS kom inn med kapital hadde prosjektet mest sannsynlig ikke vært kommer så langt som nå.

- Uten at vi kom inn på eiersiden hadde nok ikke prosjektet vært kommet så langt som nå, sier Nilsen. 


Utfordring å ikke ta ut for mye 

Feasabilitystudien av Aappalutoqforekomsten viser at det er 1400 karat per tonn. Til sammenligning anses en forekomst som drivverdig med 3-4 karat per tonn. 

Frode Nilsen har lekt seg med tall, og presenterte regnestykket for de neste ni årene, hvor den første forekomsten skal tas ut. 

- Det er store tall. Hvis vi er forsiktige og anslår at vi selger hver karat for 7 dollar ender vi opp med ei omsetning på 2,8 milliarder dollar de første ni årene, sier Nilsen. Før han legger til at den største utfordringen for prosjektet er rett og slett å ikke ta ut for mye rubiner på en gang. 

- Hvis vi gjør som entreprenører liker best, å knuse store mengder stein så fort som mulig,men her må vi begrense oss, sier Nilsen. For hvis selskapet jobber for fort vil selskapet bli sin egen verste fiende ved å overstrømme markedet og kjøre prisene rett ned. 


Vurderer to nye prosjekter

Engasjementet i rubingruva har økt oppmerksomheten om LNS og deres kompetanse på gruvedrift i arktiske strøk, og Frode Nilsen forteller at det er mange som har kontaktet dem med ønske om samarbeid. 

- Det er to prosjekter vi vurderer seriøst, men det er ikke aktuelt å begynne med nye prosjekter før vi har positiv cash flow i rubinprosjektet, sier Nilsen. 



Administrerende direktør Frode Nilsen i LNS. (Foto: Linda Storholm)
Administrerende direktør Frode Nilsen i LNS. (Foto: Linda Storholm)

Nøkkelord