LNS-Frode er fortsatt optimistisk

Adm. dir. Frode Nilsen er optimist på vegne av LNS-konsernet, trass i et svært turbulent økonomisk år. - Det går mot pluss for 2016, mener Nilsen. (Foto: Arne F. Finne).
LNS-sjefen, Frode Nilsen, avviser at det er banken som har presset frem salget av LNS Saga på Island. Og han er fortsatt optimist.


LNS-sjefen, Frode Nilsen, avviser at det er banken som har presset frem salget av LNS Saga på Island. Og han er fortsatt optimist.

Onsdag kveld ble det kjent at LNS-konsernet har solgt sine interesser på Island til det danske Munck Gruppen AS


Hardt presset likviditet

Det spekuleres i at det er konsernets hovedbank, DnB, som har tvunget selskapet til dette salget – for å bedre en svært presset likviditet. De økonomiske problemene i selskapet har vært omtalt i HNN, og også at selskapet fikk en såkalt «waiver» fra banken. 

Direktør Frode Nilsen medga da at det hadde vært en svært tøff periode, men at han mente det verste nå var avsegstyrt, og at fremtiden ser lysere ut. Han benekter også at det er banken som har tvunget konsernet til å selge LNS Saga.


Tror på pluss i 2016

Han fremholder overfor High North News at han har tro på at året 2016 vil vise pluss for konsernet.

- Men vil ikke salget av LNS Saga, som jo tjente penger på Island, være som å pisse i buksa for å holde varmen?

- Overhodet ikke. Dette er et ledd i konsolideringen og i den prosessen vi er inne i med å konsentrere oss om kjernevirksomheten. Der faller Saga utenfor.

- Gjør ikke Saga omtrent det samme som entreprenørselskapet i Norge?

- Nei. Saga på Island er langt mer bygningsorientert enn virksomheten vår ellers.


Tjener penger mange steder

- Hvor skal dere tjene penger da? Rana Gruber går på sparebluss, rubinsatsingen på Grønland har kostet masse og er fremdeles forsinket, og de veiprosjektene dere har driver på små marginer?

- Vi tjener penger på entreprenørbiten i LNS, vi tjener penger på Svalbard (LNS Spitsbergen), vi tjener penger på Skaland (grafitt), vi tjener penger på Hålogaland Element og vi tjener penger på Hålogaland grus & betong, sier Nilsen. 

- Snart er produksjonene av rubiner i gang på Grønland, og dette har vi svært store forhåpninger til. Jernmalmprisen er nå på et så høyt nivå at dette vil gi svært godt resultat i 2017, dersom prisnivået holdes på samme nivå. En del av leveransene til neste år er allerede sikret på et høyt prisnivå, legger han til.


Uheldig "hedging" 

- Hadde det ikke vært for den uheldige «hedgingen» i kroner og dollar, så hadde alt vært helt på stell. Men den biten er vi så godt som ferdige med nå, så jeg regner med at 2016 vil vise pluss.

Frode Nilsen legger til at det fremdeles hersker usikkerhet rundt konflikten med Statkraft om Røssåga-anlegget, en uenighet som dreier seg om godt over 100 millioner kroner.


Voldgiftssak med Statkraft

- Der har vi tatt alle ekstrakostnadene, uten at vi hittil har fått en krone i retur fra Statkraft. En oppmannsgjennomgang ga oss i all hovedsak medhold, og denne saken går mot voldgift, forteller LNS-sjefen.

Uenigheten mellom partene går på tolkning av geologiske forhold, man er rett og slett uenige om hvem som skal ta ekstraregningen for det LNS mener er ukjente geologiske forutsetninger i forbindelse med tunneldriften der.


Fortsatt optimistisk

Dersom voldgiftssaken gir LNS medhold er Frode Nilsen temmelig sikker på plussresultat for inneværende år, og han bedyrer at han fremdeles er optimistisk med tanke på LNS-konsernets fremtid.



LNS Saga er solgt til danske interesser. -Et ledd i konsolideringen, sier direktør Frode Nilsen i LNS. (Foto: Linda Storholm).
LNS Saga er solgt til danske interesser. -Et ledd i konsolideringen, sier direktør Frode Nilsen i LNS. (Foto: Linda Storholm).
Det var jubel da tunellboremaskinen
Det var jubel da tunellboremaskinen "Jern-Erna" brøt gjennom i Røssåga i 2015, men det går mot voldgiftssak mellom oppdragsgiver Statkraft og LNS på grunn av uenighet om geologiske forhold. (Foto: LNS).
LNS overtok hele rubinprosjektet på Grønland etter konkursen i True North Gems. Men det gjenstår ennå å tjene noe på rubinene.  (Illustrasjon: HNN/Foto: LNS)
LNS overtok hele rubinprosjektet på Grønland etter konkursen i True North Gems. Men det gjenstår ennå å tjene noe på rubinene. (Illustrasjon: HNN/Foto: LNS)

Nøkkelord