LNS er snart klar med rubinene fra Grønland

- LNS Greenland is soon ready to present the first rubies following the company's taking over the entire mine in Aappaluttoq, Greenland, says Gunnar Moe, Chairman of the board. The picture is from the remodeling of the processing plant. (Photo: Anders Bergvik, Rana Gruber)
- I løpet av en måneds tid er alt oppe og går. Prosessanlegget fungerer som det skal for LNS Grønland, sier styreleder Gunnar Moe.


- I løpet av en måneds tid er alt oppe og går. Prosessanlegget fungerer som det skal for LNS Grønland, sier styreleder Gunnar Moe.

Leonhard Nilsen og sønners (LNS) rubineventyr på Grønland har vært et langt lerret å bleke, men nå ser styreleder i LNS Greenland, Gunnar Moe, enden på den forberedende prosessen.

Read this article in English.

Ble liggende værfast

- Vi er klare i nær fremtid, og da mener jeg i løpet av en måneds tid. Det har vært noen mindre forsinkelser, men det må man jo påregne. For eksempel ble båter som fraktet deler og utstyr liggende værfast på Island, forteller Moe til High North News.

Etter overtagelsen av anlegget, da True North Gems hadde gått konkurs, oppdaget LNS at selve prosesseringsanlegget for rubingruven i Aappaluttoq på Grønland måtte oppgraderes. Det arbeidet er nå gjort, og anlegget fungerer som det skal.

Oppfyller forventningene

- Det fungerte ikke optimalt, så vi måtte gjøre noen endringer der. Men nå er dette i orden, gruveprosessen har for så vidt gått sin gang en stund, og vi er i ferd med å få på plass prosessene med rensing og sortering.

- Det som er tatt ut hittil ser ut til å oppfylle de forventningene vi har, men det er først i selve rensingen at vi kan se kvaliteten på stenene. Den varierer enormt, men det ser absolutt lovende ut, poengterer Gunnar Moe.

Salg i USA og Europa?

LNS Greenland er også i ferd med å sluttføre forhandlinger om etablering av salgs- og markedsapparat for edelstenene fra gruven. Moe vil ikke gå i detalj om disse forhandlingene nå, men sier at det kan gå i retning av et markedsapparat i USA og ett i Europa.

LNS har tidligere sagt at de vil produsere og selge rårubiner fra gruven på Grønland, men styrelederen sier også at målet for selskapet er at mest mulig av prosessen skal foregå på Grønland. Hvor mye som i realiteten kan foregå der er imidlertid ikke klart så langt.

Antall ansatte øker

- For øyeblikket arbeider 35-40 mennesker i de ulike delene av prosessen, så å si alle er fra Grønland. Og antallet ansatte vil gradvis øke fremover nå, sier Gunnar Moe.




 

Nøkkelord