LKAB kan kjøpe konkursboet etter Northland

Northlandkonkursen er en av de mest omfattende i Skandinavia noensinne. (Foto Northland.eu)
Konkursboet etter Northland Resources kan bli kjøpt av det statlige LKAB. Det hevder kilder som kjenner begge selskapene.

Konkursboet etter Northland Resources kan bli kjøpt av det statlige LKAB. Det hevder kilder som står nært begge selskapene.

Kildene peker på at LKAB er det eneste selskapet som åpenbart vil kunne få synergi og effekt av å kjøpe Northland.
Boliden nevnes også som en annen mulig aktuell kjøper, men LKAB som allerede har virksomhet i området, regnes som en langt mer sannsynlig kjøper. 



Uinteressant med dagens priser 

Ressursen i Kaunisvaara vil for det svenske statseide konsernet bli ytterligere en gruve i den samme regionen de allerede har virksomhet i. Infrastrukturen er på plass, og Northland benyttet samme jernbanelinje til transport som LKAB, Ofotbanen. 

Dagens lave jernmalmpriser gjør det uinteressant for konsern som Rio Tinto, Vale og BHP Billiton å ha en ressurs i et område de ikke er etablert i fra tidligere mener en kilde.

High North News har i flere dager forsøkt å få en kommentar fra ledelsen i LKAB uten å lykkes. 

Lave jernmalmpriser er krevende for hele bransjen. LKAB tvinges til store kostnadskutt, og må blant annet si opp 400 ansatte. Selskapet regnes likevel som et av selskapene i bransjen som er i best hold. 


Langsiktig investering 

Da Northland Resources startet sin produksjon høsten 2012 var produksjonskostnaden per tonn 147 dollar. Men tidligere styreleder i Northland Resources, Anders Hvide, uttalte til Fremover at selskapet i 2014 ville ha en produksjonskostnad på 70 dollar tonnet. Med tanke på at jernmalm nå betales såvidt over 60 dollar tonnet er det nå vanskelig å se det som en god investering å kjøpe gruven, - selv som konkursbo. 

Den som kjøper ressursen kan ikke ha kort inntjening som mål, her er det et veldig langt perspektiv som kanskje kan berge pengene. 


Vil ha drift umiddelbart 

Både på svensk og norsk side er målet å få en kjøper som kan få tilbake aktiviteten i gruven med en gang.

Bostyrer Hans Andersson fra advokatfirmaet Kaiding har tidligere sagt til High North News at boet ønsker at gruven skal selges samlet, det er ikke snakk om å selge bare deler av virksomheten. Målet er at driften starter opp igjen så fort som mulig. 

Salgsprosessen pågår fortsatt, og målet er at et salg er klart i løpet av mars, for så å ha en overdragelse i løpet av mai. 

- Vi jobber med samme tidsplan som tidligere, sier Andersson. Han vil ikke fortelle hvem han er i dialog med, annet enn at det har vært flere interessenter. 

Nøkkelord