Lite næring og mye bevaring i EUs arktiske strategi

-EU må ikke glemme at det er urbane samfunn i Arktis, ikke minst i Nord-Norge, understreker Tomas Norvoll og Cecilie Myrseth, fylkesrådsledere i Nordland og Troms. (Kart: Wikimedia Commons, foto: Arne F. Finne).
For lite om potensialet som ligger i næringsutvikling i nord. Det er den foreløpige konklusjonen fra Nordland og Troms om EUs arktiske planer.

 

For lite om potensialet som ligger i næringsutvikling i nord. Det er den foreløpige konklusjonen fra Nordland og Troms om EUs arktiske planer.

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll i Nordland og hans kollega i Troms, Cecilie Myrseth, synes begge det er for mye bevaring og for lite om næringsliv og næringsutvikling i den nye arktiske strategien fra EU.

Lysning for forskning

-Men det er lysning for f.eks. forskning, mener Norvoll, -og urfolk er godt ivaretatt. Begge deler er viktige.

Både Myrseth og Norvoll presiserer at de foreløpig ikke har sett på dokumentet fra EU i detalj. Men det overordnede inntrykker de enige om:

-Det er for lite om næringspotensialet, for mye som dreier seg om iskanten, miljø og bevaring.

Det er urbane samfunn her

Myrseth peker på at folk i Brussel må innse at det handler om urbane samfunn, teknologisk like utviklet og like urbant som både Brussel og Paris, og at det nok kan være vanskelig for EU å holde seg med én felles arktisk politikk.

-Man må evne å se forskjellen på de delene av Arktis som er isødemark, områder som er sårbare for naturinngrep og urbefolkningsområder med behov for egen beskyttelse - og de moderne urbane områdene, som blant annet Norge representerer, sier fylkesrådslederen i Troms.

Må involvere folket

Tomas Norvoll merker seg at EU-dokumentet er sterkt på involvering av urbefolkningene, noe han mener er svært bra.

-Men man er mindre kontret når det gjelder involvering av de andre, involvering av f.eks. innbyggere i Hammerfest, involvering av fylkene og kommunene som forvaltningsnivåer. Der svikter dokumentet, mener Norvoll.

-Det er en motsetning mellom det som er fremherskende i Brussel; «Save the Arctic», og det vi forsøker å få gjennomslag for, nemlig «Humans in the Arctic». Folk må involveres, ikke bevares.

Infrastrukturen er norsk

Myrseth sier seg likevel glad for at dokumentet endelig foreligger, og at det kan gi noen gode føringer for utviklingen og kontakten med EU fremover. Og begge er enige om at det er positive signaler på forskningsområdet.

-Dessuten, sier Norvoll; - det aller meste av infrastrukturen som det står om i strategien er jo norsk, flyplasser, havner, jernbane osv. Det er jo interessant i seg selv.




Andre artikler om EUs nye arktiske strategi: 

HNN-Analysis: Is the EU eventually “integrating” the Arctic? 

Haukanes om EUs nye strategi: – Glad for at Nord-Norge blir hørt  

Her er EUs nye arktiske strategi

Nøkkelord