Leserinnlegg: Uttalelse om Vardø Radio

Den unike samlokaliseringen med Vardø Trafikksentral, og lokalkunnskapen, må vektlegges og anerkjennes, skriver Christine Nilssen (leder i Finnmark Høyre) om kystradiostasjonen i Vardø som etter planen skal legges ned fra 1. januar 2018.


Tirsdag 18. april var jeg så heldig å bli invitert på personalmøte på Vardø Radio. Det var et veldig hyggelig og godt møte hvor jeg fikk god innføring i Vardø Radios oppgaver og viktigheten av det arbeidet de gjør for å ivareta sikkerhet og beredskap langs kysten. Jeg er veldig takknemlig for at jeg ble invitert.

Vardø Radio holder lyttevakt for nød og sikkerhet fra Kolahalvøya i Russland til Tromsø og tilstøtende havområder. Dette er et stort og værhardt havområde, og de ansatte på Vardø Radio har verdifull lokalkunnskap om området.

Nå blir det sagt at lokalkunnskap kan erstattes med teknologi. I møtet med Vardø Radio fikk jeg høre om en nylig hendelse hvor en stasjon hadde falt ut. Været var for dårlig til at man kunne fly med helikopter, men fordi en av de ansatte på Vardø Radio kjente til at det fantes beltevognvakt i samme område, ble stasjonen reparert samme dag i stedet for dagen etter. Ét døgn kan bety liv eller død dersom noe skjer. Ved et annet tilfelle var en båt gått på grunn, men det var ingen fartøy i nærheten. Operatøren kjente imidlertid en fyr som jobbet på det tettstedet, som kunne dra ut og hjelpe til. Den type lokalkunnskap lar seg ikke erstatte med teknologi. Det kan bety være eller ikke være for et menneske.

I dag er det slik at hvis fiberkabelen som går ned til Bodø ryker, så kan Vardø Radio fortsatt operere innenfor sitt område, og kan gripe inn hvis noe skulle skje. Dersom det blir brudd i kabelen, og alt skal styres fra Bodø, vil signalene ikke nå frem til Bodø. De vil dermed ikke kunne fjernstyre operasjoner, fordi informasjonen ikke kommer frem. Når man også vet at denne kabelen har røket flere ganger, så sent som i januar 2017, så utgjør dette en massiv sikkerhetsrisiko for fiskere og andre som befinner seg i havområdene i Barentshavet.

Vardø Radio har også vært samlokalisert med Vardø Trafikksentral (Kystverket) siden 2007, noe som gjør at det er et unikt kompetansemiljø der. Samlokaliseringen gjør at trafikksentralen også kan koble seg på radioen og lytte, og dermed være proaktiv før det kommer et nødsignal. På denne måten skal trafikksentralen ha forhindret flere ulykker ved at de har hørt en båt snakke med andre båter på radioen, og dermed kunne gripe inn før uhellet var ute. Dette lar seg ikke gjøre ved en nedleggelse av Vardø Radio.

I 2002 var Vardø Radio også truet av nedleggelse. Den teknologiske utviklingen var argumentet da også. Den gang fastslo daværende justisminister Odd Einar Dørum at det ikke var aktuelt å automatisere kystradioen, begrunnet i en vurdering av stasjonens viktige funksjon i regionen og at det trengtes folk med kunnskap om Barentshavet på Vardø Radio. For meg er det litt vanskelig å forstå at dette standpunktet ikke står seg i dag, 15 år etter. Telenor skriver selv på sine sider at «Vardø Radio har en meget viktig funksjon i forhold til fiskeflåten og annen skipstrafikk og omtales ofte som øret mot Barentshavet».

Vardø Høyre og Finnmark Høyre mener at viktigheten av lokalkunnskap må vektlegges og anerkjennes sammen med, ikke på tross av, den teknologiske utviklingen, i tillegg til den unike samlokaliseringen med Vardø Trafikksentral. Vi kommer til å be om et møte med Telenor og Justisdepartementet om Vardø Radios fremtid og bakgrunnen for avgjørelsen snarest mulig.

 

Nøkkelord