Leserinnlegg: Nok et sikkerhetspolitisk feilgrep

Regjeringens forslag til ny basestruktur, og nedleggelse av Andøy flystasjon er et feilgrep. Det skriver Sander Delp Horn i Ungdommens Fylkesråd i dette leserinnlegget.


Regjeringens forslag til ny basestruktur, og nedleggelse av Andøy flystasjon er et feilgrep. Samtidig som valget ikke er økonomisk riktig, løser det heller ikke forsvarets operative utfordringer. Like viktig er det at man risikerer å ødelegge et samfunn.

På slutten av fjoråret la det fagmilitære råd frem sin anbefaling om ny basestruktur for det militære Norge. Dette var en plan preget av store sentraliseringer og en svekkelse av forsvaret i nord. Regjeringen la i vår frem sin innstilling til basestruktur, med omtrent samme sentraliseringsfokus som det fagmilitære råd. Alt skal fra nord til sør. Gjennomføres disse planene vil det være nok et sikkerhetspolitisk feilgrep i norsk forsvarspolitikk. Andøy flystasjon har i mange år vært en bauta i forsvaret av norskekysten. Orion flyene har bidratt både til søk og redning, og forsvar av landet grenser. Detter er en base som opprinnelig ble bygget av NATO på grunn av dens særdeles strategiske beliggenhet. Denne samme basen, er foreslått nedlagt av regjeringen.

I følge forsvarsminister Søreide står det norske forsvaret ovenfor massive utfordringer, oppgavene står i kø. Hun trekker frem Norges nye forhold til Russland som en av de mange utfordringene. Hvordan kan hun disse utfordringene med å legge ned det militære samfunnet på Andøy?

Andøy og Evenes må dele flyaktiviteten i nord hvis intensjonen er å styrke forsvarsevnen. Andøy var sentral for både Norges og Europas forsvarsevne for å beskytte NATOs yttergrenser. Ifølge forsvaret selv har Orion-flyene på Andøy som oppgave å kontrollere norske fiskeriressurser og hevde norsk suverenitet over nordområdene. For å løse denne oppgaven ligger Andøy helt perfekt, rett ut ligger havgapet og oppgavene de skal løse.

Forsvarsdepartementet sier at en nedleggelse vil være samfunnsøkonomisk lønnsomt, men dette kan bestrides. På oppdrag for Andøy kommune gjennomførte Samfunnsøkonomisk analyse økonomiske beregninger for å finne ut hva det kan koste å legge ned Andøy flystasjon. Samfunnsøkonomisk analyse konkluderte med at det ville koste hele 547 millioner kroner å legge ned Andøy flystasjon. Kostnadene for den daglige driften vil bli lavere om man flytter til Evenes. Men på grunn av de svært høye kostnadene ved å legge ned Andøy vil ikke regnestykket gå i pluss før i 2049, over 25 år etter at stasjonen er planlagt nedlagt.

Samfunnsøkonomisk analyse sier at nedleggelsen vil få store konsekvenser for regionen og den lille kommunen. De tror sysselsetningen vil gå ned med 21 prosent, og over tid vil befolkningen reduseres med i overkant av 1000 personer. Dette får uten tvil store konsekvenser for samfunnet da bosetningsmønsteret vil endre seg, og situasjonen vil kommer til å prege kommunens evne til å levere tjenester i en lang tid fremover. 

Engasjementet mot nedleggelsen har vært enormt, det er ikke annet enn å berømme Andøy-samfunnet for deres innsats. Forhåpentligvis når engasjementet og budskapet frem. Det er ikke annet å gjøre enn å håpe at stortingsflertallet går mot nedleggelsen av denne basen i nord.

Sander Delp Horn,
Ungdommens Fylkesråd (Nordland).

Nøkkelord