Leserinnlegg: Kunnskap i skolen - tidlig innsats

Det er viktig at regjeringen tar kunnskapsbasert utvikling av skolen, og spesielt tidlig innsats på barnetrinnet på alvor. Det skriver Håkon Vahl, kommunestyrerepresentant (H) i Harstad, i dette innlegget.


I dag går 1 av 5 elever ut av grunnskolen med svake lese- og skriveferdigheter.

I 2014 hadde 8 % av elever i grunnskolen behov for spesialundervisning. Det var 3 ganger så høyt antall elever som fikk spesialundervisning i 10. trinn i forhold 1. trinn.

Dette kan endres ved tidlig innsats. Elever som får hjelp på et tidlig tidspunkt er mye bedre rustet til å gjennomføre en god skolegang og ikke droppe ut av videregående skole.

Nasjonalt kompetansesenter for lesing i Stavanger har dokumentert at det er 80% større sannsynlighet for å fullføre grunnskolen med gode lese- og skriveferdigheter om innsatsen settes inn tidlig, fremfor senere i skoleløpet.

Den forrige regjering (de Rødgrønne) fokuserte sterkt på å sette inn flere lærere i ungdomstrinnet og etablerte ny-GIV prosjektet på videregående skoler. Dette er for sent og det finnes ikke forskning som viser at det virker. Effekten av tidlig innsats både i barnehager og tidlig i barneskolen er godt dokumentert i forskning og er et satsningsområde fra regjeringen.

I statsbudsjettet for 2017 er det foreslått bevilget 360 millioner kroner i prosjektet som heter Tidlig Innsats. Dette vil gi oss i Troms 11,5 millioner å bruke målrettet på de yngste. 1,6 av disse millionene tilfaller Harstad Kommune. Vi i Harstad Høyre gleder oss over at dette er midler som vil sikre oss fokus på tidlig innsats i våre skoler. Vi i Harstad Høyre kommer til å følge opp at disse midlene brukes til for eksempel flere lærere og bedre verktøy for læring.

Det er viktig at regjeringen tar kunnskapsbasert utvikling av skolen og spesielt tidlig innsats på barnetrinnet på alvor. Dette ruster barna våre til de utfordringer de møter senere i ungdomsskolen og ikke minst i videregående skole. Statsbudsjettet for 2017 er et flott eksempel på at regjeringen vår bygger landet for bedre løsninger som trygger Norge.

Håkon Vahl,
Kommunestyrerepresentant for Harstad Høyre.



Nøkkelord