Leserinnlegg: En fugl i hånden er bedre enn en partigruppe på taket

Som blodfersk stortingskandidat fra Nordland fylles jeg med motivasjon og fandenivoldsk iver når jeg leser dommen over dagens nordlandsbenk på Stortinget, skriver Nordland Venstres Ida G. Johnsen i dette innlegget.

Som blodfersk stortingskandidat fra Nordland fylles jeg med motivasjon og fandenivoldsk iver når jeg leser dommen over dagens nordlandsbenk på Stortinget. I følge en undersøkelse gjort av InFact for AN m.fl. har de 9 representantene ikke gjort nevneverdig inntrykk på befolkningen i hjemfylket, de er usynlige og tilsynelatende uten gjennomslagskraft. Det er på tide med et skifte.  

Rett skal være rett: Det er ikke representantenes feil at de fremstår som blodfattige benkeslitere i vår nasjonalforsamling. De har nok hendene fulle med dokumenter og forhandlinger, formaliteter og møtevirksomhet, og legger ned en god del jobb i sine verv. Men vinner de fram for Nordland? 

De 4 representantene som er valgt inn for Arbeiderpartiet må overbevise en partigruppe på 55 når de skal snakke Nordlands sak. Høyre har 48 representanter, hvorav 2 er nordlendinger. Som kjent er søringene flest og partipisken sterk i begge parti. Det gjør ikke oddsene veldig gode. Ville Nordland stått seg på å ha enda flere Høyre- eller Arbeiderpartipolitikere på benken? Jeg tviler på det, og ser heller løsningen i å få flere parti representert fra fylket. Spesielt partier med gehør for stemmer utenfra, og kortere vei fra grasrot til topp. Som for eksempel Venstre.

Venstre har utkantene i sitt DNA. Vi kjemper en stadig kamp for å spre makt og sentrifugere innflytelsen. I Oslo er Nordland en utkant.

Til tross for at Venstre mangler representasjon i Nordland, har våre folk på Stortinget, i tett dialog med lokal- og fylkeslaget, jobbet frem en rekke seire for nordlendingene. Venstres stortingsgruppe lytter til venstrefolk i nord. Høyaktuelt nå er vår alternative forsvarsmelding som styrker forsvaret i nord, hæren, landmakten og helt konkret forsvarets aktivitet på Andøya. Venstrefolk i nord har sikret at fiskeripolitikken handler om kysten og fiskernes rettigheter. Venstres Stortingsgruppe har sikret at Nord universitet har fått økte bevilginger og en finansiering som gir vår viktigste utdanningsinstitusjon et langt bedre utgangspunkt enn de hadde. Venstre lytter til Nordland, og handler. Vi sikret Sameskolen i Hattfjelldal fra nedleggelse når ingen løftet en finger. Vi fant finansiering til verdensarvsenteret på Vega. Vi kom First Scandinavia til unnsetning når de andre partiene gikk seg fast i gruppen. Vi fikk regjeringen til å snu da de blå-blå ville redusere CO2-kompensasjonen og påføre industrien i Nordland store ekstrakostnader. Vi styrket Saltenpendelen når all jernbanesatsing skjedde sørpå. Og: Vi hindrer regjeringen i å borre etter olje i Lofoten, Vesterålen og Senja. En stemme til Venstre i september neste år er en stemme for de stadig viktigere marine næringene og for fortsatt vern av LoVeSe.

Valget 2017 blir avgjørende for hvilken vei vi skal ta inn i fremtiden. I Nordland ligger alle forhold til rette for at vi gjennom det grønne skiftet kan skape vekst både i næringer og folketall. Vi har en næringsrik kyst, ren kraft og en natur som kan gi hele verden påfyll. Men ingenting skjer av seg selv. Politikerne må gi gode rammebetingelser for det grønne næringslivet, gjøre det attraktivt å starte opp bedrifter i hele fylket, tørre å legge til rette for en satsing på fisk, grønn industri, IKT, reiseliv, og på en politikk som sørger for at flere velger å flytte til Nordland, får seg jobb her og gjør nordlendinger av seg.   

Nordland kan spille en hovedrolle i neste stortingsperiode, eller vi kan være et vedheng. Hvis nordlendingene ønsker mest mulig uttelling for sine stemmer, er det lurt å stemme Venstre. En representant fra Venstre kan gjøre mer enn en hel partigruppe fra Arbeiderpartiet. Det har inneværende periode vist. Alle ønsker vi å skape vekst i Nordland, spørsmålet er hvem som vinner fram i eget parti. Mye tyder på at dagens representanter fra Nordland sliter med det i topptunge parti med sentralisert struktur.

Kommer jeg inn på Stortinget, vil det være Nordland som er min agenda, først og fremst. Vi har verdens beste utgangspunkt for å lykkes med det grønne skiftet. Venstre skal fortsette å lytte til oss i Nordland. Og jeg vil kjempe for at vi får rammebetingelsene og makten som skal til for å skape grønn vekst og en fabelaktig framtid i nord. 
Ida G. Johnsen, 
1.kandidat til Stortinget for Venstre i Nordland.



 

Nøkkelord