Lærdom fra Malakka- og Singaporestredet

Forskere fra UiT og National University of Singapore mener lærdom fra Malakka- og Singaporstredet kan hentes til Arktis.

 

Forskere fra UiT og National University of Singapore mener lærdom fra Malakka- og Singaporstredet kan hentes til Arktis.

Et forskningssamarbeid mellom de to universitetene – UiT Norges arktisk universitet i Tromsø og National University of Singapore (NUS) har blant annet resultert i utgivelse av en bok som drøfter skipstrafikk i nordområdene.

Blant konklusjonene kommer bokens redaktører med anbefalinger for hvordan man kan regulere framtidig skipstrafikk i Arktis, basert blant annet på erfaringene fra samarbeidet om skipstrafikken i Malakka- og Singapore-stredet.

– Vi tror absolutt det er mye lærdom å hente fra Sørøst-Asia; erfaringer som kan bli brukt som modeller for lignende samarbeidsmekanismer i Arktis, sier en av bokas redaktører og forfattere, Erik Molenaar, professor ved KG Jebsen-senter for havrett, UiT, til universitetets egne nyhetssider

I boken drøfter forskerne blant annet hvordan man kan legge føringer på og regulere skipstrafikken i Arktis, for blant annet å gjøre transporten sikker og hindre at den påfører miljøet skade. Sentralt er hvordan rettighetene og interessene til de arktiske kyststatene og til de asiatiske statene eller brukerstatene kan avveies.


 

Nøkkelord