Kunnskap, kunnskap og kunnskap

Kompetanse starter ikke i videregående skole, det starter i barnehagen, sa kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner under Nordlandskonferansen i Bodø i dag. (Foto: Arne F. Finne).
Skolegang, kunnskapsutvikling og kompetanse skal redde nordledningene fremover - alt det andre har man.

Skolegang, kunnskapsutvikling og kompetanse skal redde nordledningene fremover - alt det andre har man. 

Nordlandskonferansen 2018 åpnet med at fylkesrådsleder Tomas Norvoll (A) slo fast at fylket nå ligger over landsgjennomsnittet når det gjelder gjennomføring av videregående skole - og å tilby lærlingplasser til elevene.


Garanterer lærlingplass


Så fortsatte han med å si at fylket vil opprette en garanti for at elevene i videregående skal få lærlingplass i forbindelse med utdanningen.

- Klarer vi det, sa Norvoll, - så blir vi det første fylket i Norge. Og vi skal klare det.

Bakteppet for Nordlandskonferansen var, som i tidligere år, Indeks Nordland, som HNN presenterte tidligere i dag. Norvoll tok utgangspunkt i indeksen da han slo fast at:
- Absolutt alle piler peker i riktig retning. Bortsett fra befolkningspilen. Vi har rett og slett for svak befolkningsutvikling, og da er selvsagt tilpasning av, og kvalitet i, skolene viktig.


Endringstilpasning

- Vi må ha kvalitet i undervisningen, og vi må være villige til å endre tilbudene etterhvert som næringslivets behov for ny kompetanse endres. Det er dette vi har gjort, og det er dette vi skal fortsette å gjøre, sa Tomas Norvoll blant annet under åpningen av Nordlandskonferansen.

Også den nybakte kunnskaps- og integreringsministeren, Jan Tore Sanner (H) fremholdt kunnskap og kompetanse som det som må til for å sikre fortsatt vekst i Nordland og Nord-Norge.


Endring i yrkesfagene

Og Sanner tok også til orde for en opprydding i yrkesfagene, slik at det blir mer av det faget man ønsker å utdanne seg til tidligere i utdanningsløpet.

- En som vil bli tømrer skal få mer undervisning i tømrerfaget - tidligere, sa Sanner. Han la til at Nord-Norge sitter med potensial til å bli motoren i norsk økonomi fremover, men at det er for få mennesker med den riktige kompetansen i landsdelen. 

- Da er svaret utdanning, og utdanning og kompetanse starter ikke i videregående skole, det starter i barnehagen. Derfra og opp til universitetene må vi holde høy kvalitet, og vi må sørge for at det er gode koblinger mellom kompetansemiljøene - som finnes - og næringslivet. 


Sterkere innflytelse for fylkene

Sanner lovet også at det skal legges opp til mer fleksible løp for kompetansebygging - i overgangen mellom yrkesutdanningen og universitetsstudier, og han lovte igjen at fylkeskommunene skal få sterkere innflytelse og innvirkning nettopp på kompetanse-og kunnskapspolitikken i landet.

Kunnskapsministeren reiste videre fra Bodø til Tromsø for å åpne det nasjonale karrièresenteret. 

- Dette senteret skal bidra til å gjøre Tromsø til et kraftsenter for karrièrebygging i hele landet, sa Jan Tore Sanner.


Nøkkelord