Kronikk: Sats på gründere – fremtiden er her

Kriss Rokkan Iversen (nr to f.v.) og Kjersti Eline Tønnessen Busch vant i 2014 prisen Årets gründerkvinner. Her flankert av næringsminister Monica Mæland og Innovasjon Norgedirektør Anita Krohn Traaseth. (Arkivfoto: Martine Røiseland, Nærings- og fiskeridepartementet)
- For fylkesrådet er det et mål å gjøre Nordland til et fylke som rekrutterer et økende antall gründere i ulike bransjer, skriver fylkesråd for næring Mona Fagerås (SV) i denne kronikken.


En stor del av fremtidens arbeidsplasser i Nordland er ennå ikke skapt.

I 2015 ble det startet 1.817 nye foretak i fylket,104 flere enn året før. Likevel er andelen lavere enn gjennomsnittet i landet. Derfor tar fylkesrådet i Nordland initiativ til en storstilt satsning på nye bedrifter de neste årene. Forslag til gründerstrategi vil bli lagt fram for fylkestinget i april 2017.

Aldri har mulighetene vært større til å løse store og små utfordringer vært så store som nå. Dagens tilgang på nyheter, kunnskap og digitale verktøy skaper samspill mellom mennesker i ulike deler av verden. Import og eksport av kunnskap, varer og tjenester kan på mange områder like godt gjøres av en gründer bosatt på Lovund som i London.

Nordland har mange gode eksempler å vise til. Ståle Lønnum med Tag systems, Inger Ellen Nikolaisen med Nikita, Alf Bjørseth med ScanWafer/REC, Terje Olav Hansen i Norlense, Leonhard Nilsen&Sønner (LNS) og teamet bak DIPS viser at personer i Nordland bidrar til vekst i Norge. Det kommer flere. På Ballstad har Christian Mide utviklet en revolusjonerende ny teknologi for sprøytespisser. Patenten er sikret og potensialet for salg til helsemarkedet i hele verden er stort.

Et av Nordlands viktigste bidrag til Norge innen entreprenørskap er å finne innen havbruk. Gründere i distriktene så tidlige mulighetene i en helt ny næring. Nova Sea, Ellingsen Seafood og Nordlaks er fantastiske eksempler på småbedrifter som gjennom gründerskap har utviklet seg til milliardforetak.

Det er en glede å registrere at vi også har flere unge lovende gründere i Nordland. Jeg har som fylkesråd for næring møtt noen av disse. Kjersti Eline Tønnesen Busch og Kriss Rokkan Iversen bak SALT i Svolvær, og Lars Berg-Hansen bak Norseaqua i Bindal er eksempler på pågangsmot og spennende konsept som har lykkes, på tross av at de har etablert seg litt utenom allfarvei. Innenfor det som kalles opplevelsesbasert reiseliv skjer det også mye spennende og potensialet for nyetableringer er betydelig.

Vi ser også at personer med innvandrerbakgrunn bidrar til mange nyetableringer i Nordland. Jeg ønsker å legge til rette for at vi i enda større grad skal kunne ta i bruk den skaperkraften de representerer.

Fylkesrådet i Nordland har også store forventninger til at de akademiske miljøene, med sine ansatte og studenter. Nord universitet sitt campus på Mo i Rana er et eksempel på en sterkere kobling mellom utdanning og næringsliv som vi tror kan gi resultater.  

I arbeidet med en gründerstrategi vil vi stille spørsmål om hva gründere har behov for. Både fra Nordland fylkeskommune, våre partnere og andre relevante aktører. Vi ønsker oss også innspill fra personer med relevante erfaringer.

Som regional aktør for utvikling bevilger vi tilskudd til Innovasjon Norge i Nordland, til kommunene, til Ungt Entreprenørskap og til næringsparker og inkubatorer. Samtidig bidrar vi til at erfaringer og kunnskap deles og at det leveres gode tjenester til gründere.

Det er positivt å se at banker, andre private aktører, skattemyndigheter, Brønnøysundregistrene, NAV og andre stadig utvikler bedre systemer for informasjon og rådgivning for de som vil etablere nye foretak.

Fylkesrådet bidrar gjennom egen virksomhet. Det er viktig at vi motiverer flere unge i videregående utdanning til å bli gründere. Det er en av grunnene til at vi (i nært samarbeid med IKT bransjen) fornyer IKT-faget, og går i gang med forsøk med ny læreplan med mer programmering på timeplanen ved Bodin og Fauske vgs. I tillegg mener vi det er en god ide at skolene våre satser mer på entreprenørskapsfaget. Vi har også fokus på entreprenørskap innen kultur, miljø, samferdsel og folkehelse. Som en stor innkjøper fremmer vi innovasjon og nyskapning. Vi kan også stimulere egne ansatte til å være innovativ på sitt arbeidsområde. Suksessbedriften DIPS, som utviklet seg fra dataavdelingen i et fylkeskommunalt sykehus, er et godt eksempel på dette.

For fylkesrådet er det et mål å gjøre Nordland til et fylke som rekrutterer et økende antall gründere i ulike bransjer. Vi trenger både de som kan etablere nyskapende næringsvirksomhet på Myken og de som kan starte opp noe nytt og bli vekstbedrifter i byene våre. Nordland er produktivt og står for to tredjedeler av eksporten fra landsdelen.

Skal vi fortsatt kunne være av de fremste i landet på næringsutvikling trenger vi fornying, og nyskaping på alle nivåer. Gjennom en offensiv gründerstrategi som fanger opp nye trender, ønsker fylkesrådet å gi vårt bidrag til at dette kan bli virkelighet.


Nøkkelord