Kronikk: - Erna, gi FNs klimatoppmøte til samene

- Verdens urfolk lever sine liv i fotavtrykkene etter sine forfedre. Viskes de ut, forsvinner også vitale deler av kulturen, skriver Lasse Kvernmo i denne kronikken. Her er sametingspresident Aili Keskitalo fotografert på konferansen Agenda Nord-Norge, tidligere i høst, hvor hun uttalte at hun skulle ønske at Erna Solberg hørte hva hun sa. (Foto: Christine Karijord)
Når verdensledere fra 200 land går til forhandlingsbordet i Paris, 11. desember, mener Lásse Kvernmo at det er samene som bør få slippe til som Norges stemme.


Ingen fra Norge kan fortelle verden bedre hva dette handler om.

I 2009 skulle verden undertegne en forpliktende klimaavtale i København. Det ble ikke spesielt vellykket. 11. desember får vi et nytt forsøk i Paris. Nesten 200 land deltar. Målet er at den globale oppvarmingen skal begrenses til to grader.

Få vet mer hva dette handler om enn de som driver med reindrift. Vintrene blir kortere. Varmere klima gir mer is og tung snø. Det blir vanskeligere for reinen å beite. Arbeidsforholdene blir tyngre.

Finnmarksvidda får større endringer i klimaet enn noe annet sted i Norge, ifølge ny forskning. Rapporten «Klima i Norge 2100» tegner et dramatisk bilde. Permafrosten vil forsvinne, temperaturen blir sju grader høyere på vinteren og 4,5 grader høyere om sommeren. Snøen vil ligge to-tre måneder kortere på bakken. Vi får flere perioder med mildvær om vinteren.

Verdens urfolk lever sine liv i fotavtrykkene etter sine forfedre. Viskes de ut, forsvinner også vitale deler av kulturen. Reineier Inga Triumf fortalte nylig til NTB om en barndom med inntil 30 minusgrader i oktober/november. To tiår etter er det ikke uvanlig med varmegrader.

- Vi har lært oss måter å lese hvordan været blir i morgen eller samme dag når vi står opp. Men nå stemmer ikke disse metodene lenger, sa hun.

På FNs klimatoppmøte i Paris vil statsminister Erna Solberg, klima- og miljøminister Tine Sundtoft og utenriksminister Børge Brende representere den norske regjeringen. Fra Sametinget deltar blant annet sametingspresident Aili Keskitalo.

Ingenting er sterkere enn klimaendringenes egne vitner. Urfolk fra alle FNs sju urfolksregioner er sterkt representert i Paris. Samene og inuittene skal ikke bare representere den arktiske regionen, men også være vertskap for verdens urfolk.

Her finnes det sterke budbringere. Deres tradisjonelle landarealer er kjært, elsket og sårbart. Livsrytmen følger klimaets rytme, og nå er det i utakt. En tekstlinje i Mari Boines «Hør stammemødrenes stemme» setter ord på hva det handler om: «Jorda er vår alles mor. Hvis vi dreper den, dreper vi oss selv».

Erna, gi klimatoppmøtet til samene og la de være Norges stemme før verdenslederne går til forhandlingsbordet. Ikke stå opp for dem, men med dem. Dette er ikke bare samisk, men globalt virkelighet. I Paris får vi alle en ny mulighet.

Vi har ikke råd til å mislykkes igjen.

 

Les også:

- Jeg skulle ønske Erna hørte hva jeg sa

Nøkkelord