Kronikk: - Er det uverdig å spørre om fakta, Bjørnar?

Nordland er et utfordrende og kostnadskrevende fylke å ferdes i. Foto: Linda Storholm
Bjørnar Skjæran, parlamentarisk leder for posisjonen på fylkestinget – beskylder Venstre m.fl. for å drive et uverdig politisk spill for å dekke over regjeringens manglende bevilgninger. Den debatten som Venstre fører og som FRP, Høyre og Venstre har tilkjennegitt i media, har ingenting med regjeringen å gjøre, det har med fylkesrådet og den praksisen som føres i det parlamentariske systemet i Nordland.


Bjørnar Skjæran, parlamentarisk leder for posisjonen på fylkestinget – beskylder Venstre m.fl. for å drive et uverdig politisk spill for å dekke over regjeringens manglende bevilgninger.

Den debatten som Venstre fører og som FRP, Høyre og Venstre har tilkjennegitt i media, har ingenting med regjeringen å gjøre, den har med fylkesrådet og den praksisen som føres i det parlamentariske systemet i Nordland.

Venstre er en del av opposisjonen på fylket, og vi forsøker å ivareta den rollen på beste måte. Vi har kjempet og fått gjennomslag for økte bevilgninger til Nordland i budsjettforhandlinger med regjeringen. Vi er imidlertid helt avhengig av at de opplysningene vi bringer videre, er korrekte og forståelig.

Vi er av våre stortingspolitikere blitt møtt med at det er noe rart med tallene fra Nordland. I vår tilnærming til dette området har vi vært fokusert på å kjempe for best mulig tilbud til dem vi er valgt inn for å gjøre en jobb for. Men det dere har presentert til nå, er grovt misvisende. Venstre sier ikke ett ord verken for eller mot regjeringen, vi gir ingen karakteristikker verken av Ap eller Sp.  Det vi sier er at dere gjør grove feil ved å angripe båttilbudet og skremme befolkningen som er avhengig av velfungerende kommunikasjoner, og grunngir dette med at regjeringen gir for små rammer.

Dere unnlater å opplyse at reduksjon i båttilbudet med 115 millioner også vil føre til ytterligere nedtrekk på tilsvarende beløp!!! 

2. juni sendte Venstre en interpellasjon som vi ønsket å fremme i fylkestinget. Den ble avvist under påstand om at en annen representant, Bente Anita Solås,  hadde fremmet samme og hadde vært tidligere ute. Sannheten er at Bente Anita Solås sin interpellasjon ikke hadde samme innretning og spørsmålsstilling.  Våre spørsmål ble ikke besvart.  

Som et svar på ditt leserinnlegg gjentar vi hele interpellasjonen her, og oppfordrer deg til å svare på spørsmålene. 

Sitat:

Om løgn og narrespill

Fra media ser  vi: Fylkesrådet lyver –  sier Høyre. Hvem narrer svarer fylkesråd for økonomi, og minner om at i en tid da Høyre og Ap styrte, var de enige om at regjeringen strammer inn bevilgningene med 284 millioner. Alvoret er ikke lenger synlig, her er det i ferd med å utvikle seg en politisk vits.

Etter all dramatikk som har utspunnet seg, med forslag om nedlegging av båttilbud, samt beskrivelsene som har vært gitt om manglende statlige overføringer til fylkeskommunen, skulle man tro at fylkesrådet hadde benyttet enhver anledning til å påvirke dette.

Så synes ikke å være tilfelle:

Det første som slår meg er at fylkesrådet ikke legger arbeid ned i et høringssvar til regjeringen når de blir invitert til å si noe om inntektssystemet. Fylkesrådets høringsvedtak som ble sendt 1. mars, lyder som følger:

"Fylkesrådet ytrer bekymring for forslag til endring i inntektssystem for kommunene vil føre økende grad av sentralisering. Forslag innebærer at tilskudd og utjevninger i langt større grad enn tidligere knyttes til befolkningsantall og befolkningsendringer. På den måten taper distriktene til fordel for mer sentrale strøk og vekstområder. Dette vil særlig ramme det sterke næringslivet som ligger i en rekke av distriktskommuner i Nordland.

Forslaget fører til at kommunene fratas deler av deres handlingsrom for å legge til rette for næringsvekst. Det er uheldig i en tid hvor norsk økonomi har en svak utvikling.

Omleggingen av selskapsskatten forventes også å ha samme virkning for kommunenes økonomi.

Sammenslåing av samtlige regionalpolitiske tilskudd medfører en klar risiko for at kommuner i Nord-Norge mister en vesentlig del av sitt nåværende inntektsgrunnlag."


Null innhold med andre ord.

Manglende engasjement understrekes ytterligere når fylkesrådet heller ikke deltar i  høringsmøtet med kommunal- og forvaltningskomiteen nå nylig. Fylkesråd for økonomi sier i svar til Høyre at Nordland fylkes interesser ivaretas av Troms og fremhever det gode samarbeidet som er mellom fylkene.

Vi har sett opptak fra høringen. Fylkesråden fra Troms sier bl.a.:

"Helt siden våren 2014, da det nye inntektssystemet for fylkene ble presentert, har Regjeringen varslet og Stortinget etterlyst alternative kriterier for båt og fergetrafikk."

Fylkesråden i Troms visste altså allerede i 2014 at regjeringen skulle arbeide med kriteriene for båt og fergetrafikk.  Fylkesråden i Nordland kaller det en snuoperasjon fra regjeringen i forbindelse med kommuneproposisjonen 2016.

I høringsmøtet  sier fylkesråden i Troms følgende om kompensasjonsordningen for båttilbud:

"Det vil være temmelig meningsløst å prøve å effektivisere driften for å spare penger . Det vil i så fall være penger som blir trekt inn igjen – da overføringene bygger på innrapporterte kostnader".


Her gis det en kritikk av systemet for at systemet ikke belønner nedlegging av og innstramming av båttilbud.

Spørsmål:

  1. Er fylkesråden enig i at det er ønskelig å gå bort fra systemet med å kompensere for medgåtte kostnader når det gjelder hurtigbåt-tilbud ?

  2. Ser fylkesrådet at nedlegging av båtruter medfører tap av statlig bidrag, og at innsparingsbehovet vil øke?

  3. Hva mener fylkesrådet egentlig vil være en riktig innretning når det gjelder kompensasjon for båt- og fergedrift?














Nøkkelord