Kronikk: En “sørings” perspektiv på det å flytte nordover

Fra Toppen av Keiservarden ned mot Bodø by. (Foto: Privat).
Hva er det som har ført til at jeg har falt pladask for Bodø? spør Just Kornfeldt, og svarer selv.

 

Om meg:

Jeg har ingen tilknytning til Nord-Norge. Jeg er født og oppvokst i Oslo, med tanken om at Oslo er byen jeg blir værende i. Familien stammer fra Oslo og Fredrikstad, intet blod nordfra.

Så hva er det da som har ført til at jeg har falt pladask for Bodø?

Start på Reitan

Under førstegangstjenesten begynte jeg i Stavanger før jeg senere ble sendt til Reitan, mellom Bodø og Fauske. Her ble jeg introdusert for mørketid og spektakulær natur som jeg ikke hadde sett maken til tidligere. Ettersom jeg ikke fikk oppleve mye av Bodø eller Fauske under min tid i militæret, tenkte jeg ofte at jeg ville tilbake til Oslo. Men to ting satte sine spor: naturen og menneskene.

Etter endt førstegangstjeneste bestemte jeg meg for at høyere utdanning var veien fremover. Jeg søkte på statsvitenskap, og kom inn på NTNU i Trondheim. Her ble jeg boende i litt over 6 år med både bachelorgrad og egen leilighet, fremdeles var planen at jeg skulle tilbake til Oslo.

Men det var noe som manglet. I bacheloroppgaven min skrev jeg om geopolitikk i Arktis. Der var nysgjerrigheten stor, og interessen endte i flere søknader innenfor spesifikke masterløp innenfor fagfeltet. Oslo, Trondheim, Stavanger, Tromsø og Bodø var alle alternativer, men det var allerede én som utpekte seg tidlig i prosessen.

Sommeren 2017 tikket det inn en e-post om at jeg hadde blitt tatt opp på Nord Universitet, studiested Bodø. Drømmestudiet hadde blitt innvilget, og jeg skulle nok en gang vende snuta nordover.

"Hvorfor Bodø?"

Det var mange som ikke skjønte hvorfor jeg ville dra til Bodø. "Hvorfor Bodø?" fikk jeg alltid spørsmål om når jeg forklarte hva jeg hadde tenkt å gjøre. "Hvorfor ikke?" svarte jeg enkelt.

Ved semesterstart møtte jeg mange nye utfordringer, men det åpnet også for mange nye muligheter. Gjennom seminarer, arrangert av både studenter og fakultet, økte nysgjerrigheten ytterligere. Studiet bød på interessante problemstillinger og unike fordeler . Seminaret "High North Dialogue", arrangert av Nordområdesenteret ved Handelshøgskolen, gjorde et definitivt inntrykk. Her møtes både arktiske og ikke arktiske nasjoner for samtale om utvikling i nord. For oss studenter betydde det workshop på tvers av retninger og nasjonaliteter. 

Konferansen ga gode muligheter for å se hvordan samarbeid på internasjonalt nivå foregikk i nord, og ikke minst for å knytte kontakter med andre studenter. Muligheten for å se teori i praksis ga god avkasting, sammen med å få et større innsyn på by-prosjektet "Ny By, ny Flyplass". Et by-prosjekt som sikter på å transformere Bodø om til en smartby.

Så klart Bodø!

For min del har det å flytte opp hit betydd gode muligheter og utvidet nysgjerrigheten. Et universitet som har gode fagpersoner, muligheten for å se teorien satt ut i praksis gjennom workshops og relevante studier for jobbmarkedet fremover. Rundt Bodø finner du også en utrolig skjønn natur. Lofoten er bare en fergetur unna byen, fjellturer er det også mange av i området.

Jeg må også nevne menneskene som bor her. Mottagelsen har vært utrolig varm og hjelpsom. For meg er det et enkelt valg når jeg ser veien videre for meg. Fra å være en som ikke har noe tilknytning til nord, til å bli en som nå har blitt overbevist. Jeg håper at andre også kan få øynene opp for denne fantastiske byen, og ikke tenke som mange andre, at det er for langt nord, eller man bare er her for en periode. Når noen spør meg nå, "hvorfor Bodø?", svarer jeg alltid: "Så klart Bodø!"




Nøkkelord