Kronikk: Den arktiske dialogen

The Arctic Council is nominated for The Nobel Peace Prize. (Photo: Arctic Council Secretariat/Linnea Nordström).
I en urolig verden hvor politiske ytterpunkter tar større plass og dialog til stadighet uteblir, hviler det er stort ansvar på oss. Arktis, eller nord om du vil, er en arena hvor geopolitikken ikke kaprer dialogen og hvor mennesker står i sentrum. Avstandene er store og klimaet herjer tidvis med oss. Samtidig: Vår plett på kloden er den fredelige delen av verden. Det må vi forvalte med klokskap.


I en urolig verden hvor politiske ytterpunkter tar større plass og dialog til stadighet uteblir, hviler det er stort ansvar på oss. Arktis, eller nord om du vil, er en arena hvor geopolitikken ikke kaprer dialogen og hvor mennesker står i sentrum. Avstandene er store og klimaet herjer tidvis med oss. Samtidig: Vår plett på kloden er den fredelige delen av verden. Det må vi forvalte med klokskap.

 
"Vi må ikke tillate at de som ikke forstår Arktis får sette en agenda som svekker den vellykkede utviklingen i regionen, eller at de mange mulighetene som finnes i nord undergraves". 

Det sa den amerikanske investoren, Scott Minerd, da han for noen uker siden ble kåret til High North Hero på Nordområdesenteret årlige konferanse High North Dialogue. Hans selskap Guggenheim Partners har vist et stort engasjement for nordområdene, og har blant annet kartlagt behovet for investeringer i infrastruktur i områdene nord for polarsirkelen. De anslår behovet for å være rundt én trillion USD. Så store summer gjør oss til gjenstand for mye interesse og oppmerksomhet.

 
Dette gjelder også oss i Bodø og Nordland. Det fins stor vilje internasjonalt til å investere i og utvikle nordområdene. Det merkes også hos oss. Oppmerksomheten rundt Bodø som Norges sikkerhets- og beredskapshovedstad er stor. Våre ledende fagmiljø innenfor sikkerhet med FOH på Reitan i spissen, og den store beredskapsfamilien i vår by, vekker interesse også utenfor landets grenser. 

Nord Universitet er en smeltedigel for kunnskap med forskere og studenter fra hele verden. Våre bedrifter eksporterer alt fra fisk til branndører til en hel verden. Sentrale politikere i kulturnasjonen Italia engasjerer seg for oss som Europeisk kulturhovedstad. UN habitat kommer til byen med sine eksperter og investorer har fattet interesse for det som skal skje når vi flytter flyplassen og realiserer nye Bodø. Dette er noen av eksemplene på at viljen til å satse i nord også kommer til uttrykk her hos oss i Bodø og Nordland. 

 
Men det som skjer her avgjøres og skapes først og fremst av oss som bor og lever i nord. Det som legges av strategier for nordområdene og Arktis i Oslo, Brussel, eller Washington D.C. garanterer ikke fremtidig utvikling i regionen vår. Samtidig er det heller ingen garanti for at vi håndterer nye utfordringer riktig. Derfor er vår deltakelse på den internasjonale arenaen viktig, og det er helt nødvendig at vi som bor og lever her både setter kurs og tar del i dialogen om utviklinga i nord.  
 
Arktisk Råd har denne uka sitt tiende ministermøte i Alaska. I den sammenheng er jeg invitert av ordførerne i Fairbanks og Anchorage til å delta i en rundebordsdialog og møte andre ordførere i nordområdene, med mål om å skape dialog mellom beslutningstakere som er nært folk.

Hvordan kan lokale beslutningstakere i nord bidra til å løse de store oppgavene vi står overfor sammen? Hvordan tar vi grep om utviklinga i nordområdene? Hvordan skal vi løse de store klimautfordringene vi står overfor? Hvordan skal vi sikre en god økonomisk utvikling i nord? 

Når vi i Bodø skal utvikle en smart by for folk og skape nye arbeidsplasser vil både vår og næringslivets delaktighet i prosesser og dialog som pågår på det internasjonale plan, og vår evne til å svare på noen av spørsmålene som stilles, avgjøre hvorvidt vi lykkes.

 
I Bodø har vi tradisjon for å ta aktivt del i folk-til-folk-samarbeid. Vi har et mangeårig vennskapssamarbeid med Vyborg i Russland. Når skoleklasser, musikere og idrettsutøvere har møttes å tvers av landegrensene, så har det skapt varige bånd mellom mennesker, mellom byer og mellom land. I ei tid hvor dialog er krevende og til dels uteblir, er relasjonene som gjennom årtier er skapt mellom mennesker viktigere enn noen gang. Det er bare sånn: Det er vanskeligere å bryte vennskap. 
 
I september arrangerer vi Barents summer games i Bodø, og i juli kommer 9000 speidere fra hele verden til å innta Rønvikjordene. Barn og unge møtes, samarbeider og får venner for livet. All verdens utdanning kan ikke erstatte betydningen av vennskap, og den forståelsen av hverandre som slike arenaer gir. Disse arrangementene er fredsarbeid i praksis.
 
Det er vårt ansvar å bidra til at dialog fortsatt trumfer selv de mest treffsikre raketter. Derfor er vår deltakelse i dialogen om Arktis og nordområdene både nødvendig og velkommen. Vi kan ikke tillate at de som ikke forstår oss får sette agendaen for oss. Vi må sette den selv. 

 

Nøkkelord