Konkursen i Sydvaranger: - Det er bedritent gjort

Samlet gjeld etter konkursen i Sydvaranger Gruve AS er på over 3,6 milliarder kroner. (Foto: Linda Storholm)
Hovedtillitsvalgt Henning Bråten sier det er bedritent å gå konkurs dagen før lønning.

Hovedtillitsvalgt Henning Bråten er dypt skuffet over DNB som går til skifteretten dagen før lønning.

380 ansatte mistet i dag jobben når Sydvaranger Gruve AS gikk til skifteretten.

- Jeg syns det er bedritent gjort, men samtidig er de i sin fulle rett, og de har støttet oss lenge, sier hovedtillitsvalgt Henning Bråten og sikter til DNB, som er en av hovedkreditorene når Sydvaranger Gruve AS i dag går til skifteretten. 

Sydvaranger Gruve AS skylder de to hovedkreditorene DNB og Innovasjon Norge 100 millioner amerikanske dollar opplyser selskapets direktør Anthony Beckmand i en pressekonferanse. Beckmand forteller at selskapet har kjempet for å overleve i 18 måneder, roser de to hovedkreditorene for at de har vært hjelpsomme i arbeidet med å prøve å finne en løsning. 

Jernmalmprisen er nå nede på 45 dollar tonnet, og Northern Iron Limited har ingen mulighet til å fortsette. Han tror det vil bli enklere for et annet selskap å fortsette driften. 

- Det vil definitivt bli enklere å skulle starte opp drift her uten gjeld, sier Beckmand. 

Spørsmålet mange stiller seg er om det i det hele tatt blir mulig, etter at Sydvaranger Gruve i lang tid har latt være å drive gråberg. Northern Iron Limited forlater nå en jernmalmressurs som er i svært dårlig forfatning, store mengder gråberg må bort for å komme til mer malm



Lager møteplass for arbeiderne

I gruveklubben Nordens Klippe har man nå opprettet en møteplass på samfunnshuset i Kirkenes i samarbeid med LO Finnmark, NAV Sør-Varanger, Sparebank1 og Arbeidsmandsforbundet. Hit kan alle medlemmene komme for å prate, ta en kaffe, og forhåpentligvis få svar på de spørsmålene som måtte komme. 

I en pressemelding fra klubben uttrykkes skuffelse over at ikke DNB har vært interessert i å forhandle med potensielle investorer som de siste ukene skal ha vist interesse for å by på selskapets gjeld med sikte på å overta driften og selskapet. 

Nå har banken valgt konkurs, og det smerter spesielt at banken har valgt å sikre de verdiene som nå er i selskapet, som blant annet skulle gå til å dekke de ansattes novemberlønn, som skulle komme før helgen. Nå juleøkonomien usikker. 

- Jeg er utrolig skuffet over banken som etterlater til de ansatte å gå julen uvisst i møte økonomisk. Tross intens jobbing og press på alle de kanaler vi har, fra lokale politikere til statsminister og statsråder, LO og NHOs ledelse med mer, var dessvere DNB uinteressert i å finne en løsning utenom å tvinge styret i SVG til å begjære selskapet konkurs. Det betyr ikke at dørene lukkes tvert, eller at vi som ansatte er fritatt for arbeid umiddelbart. Men det betyr at usikkerheten er større og spørsmålene mange i forhold til lønn, jobb og fremtid, skriver Bråten. 



- Må gjøre så godt vi kan

Klubben har nå prioritert å skaffe oversikt over bostyrets krav til de ansatte, arbeidsplikt og planer. 

- Vi håper å få avklart dette kjapt. Det er mange spørsmål og bekymringer i dag, men sammen skal vi finne ut av dette og få kontroll på situasjonen så fort som mulig. Det er første gang de fleste av oss er igjennom dette og jeg håper alle har forståelse for at ikke alt er på plass med en gang. Vi er alle bare folk som gjør vårt beste.

I Sør-Varanger kommer tapet av hjørnesteinsbedriften på toppen av asylkrisen kommunen står midt i. Ordfører Rune Rafaelsen (Ap) informerte kommunestyret om situasjonen i formiddag. 

-Jeg har informert kommunestyret om konkursen, og vi kommer til å sitte i møter hele dagen. Nå handler det om å legge til rette og gjøre så godt vi kan i denne situasjonen, sier Rafaelsen High North News. 

Til NRK uttaler Rafaelsen at det er beklagelig at selskapet går konkurs før de ansatte får desemberlønna, som etter planen skulle utbetales på fredag. Kommunen prøver nå å finne tiltak for å hjelpe de ansatte og familiene deres. 



- Leit at de går konkurs

Neste år er det 110 år siden gruveselskapet Sydvaranger startet å bryte jernmalm i kommunen. Selskapet var gjennom mesteparten av 1900-tallet landets største gruveselskap. Brytingen ble stanset som en følge av krigen, men startet opp igjen i 1952. I 1996 ble det stopp igjen, og produksjonsmidlene ble solgt. Eiendommene ble solgt til Sør-Varanger kommune i 1999, og i 2006 solgte de videre til Tschudi Shipping Company. 

AS Sydvaranger var også med på å etablere Rana Gruber i 1937. Etter dagens konkurs er Rana Gruber den eneste jernmalmgruva igjen i Norge. 

Administrerende direktør Kjell Sletsjøe sier til High North News at det er leit at Sydvaranger nå går konkurs. 



Kirkenes og Sør-Varanger mister nærmere 400 arbeidsplasser med konkursen i Sydvaranger Gruve AS. (Foto: Linda Storholm)
Kirkenes og Sør-Varanger mister nærmere 400 arbeidsplasser med konkursen i Sydvaranger Gruve AS. (Foto: Linda Storholm)

Nøkkelord