Konkurransetilsynet stopper Torghattens kjøp av Fjord1

Torghattens hovedkontor ligger i Brønnøysund, men konsernet har virksomhet i alle landets fylker. (Foto: Linda Storholm)
Konkurransetilsynet har i dag varslet partene om at de vurderer å stanse Torghattens kjøp av konkurrenten på Vestlandet.



Konkurransetilsynet har i dag varslet partene om at de vurderer å stanse Torghattens kjøp av konkurrenten på Vestlandet. 


Torghatten og Fjord1 er de to største aktørene i Norge på drift av fergesamband, og Konkurransetilsynet varslet allerede 4. mars at det kunne bli aktuelt med inngrep i oppkjøpet.  I dag ble det sendt varsel til partene om at de vurderer å stanse Torghattens kjøp av 50 prosent av aksjene i F1 Holding, selskapet som eier 59 prosent av aksjene i Fjord1. F1 Holding er eid av Sogn og Fjordane Fylkeskommune. Det understrekes at dette ikke er et endelig vedtak. 

Årsaken til at handelen kan bli stoppet er frykt for høyere billettpriser og redusert konkurranse i fergeanbudene. 

- Markedet for drift av fergesamband består allerede i utgangspunktet av få aktører. Vi frykter at transaksjonen vil føre til redusert konkurranse i kommende anbudskonkurranser om drift av fergesamband. Redusert konkurranse vil øke kostnadene for de offentlige oppdragiverne og medføre høyere billettpriser for landets fergepassasjerer, sier konkurransedirektør Lars Sørgard. De offentlige oppdragsgiverne som lyser ut fergeanbud i Norge er Statens Vegvesen og fylkeskommunene. 

Torghatten kom 10. mai med forslag til avhjelpende tiltak for å redusere konkurranseskaden i markedet, uten at dette har endret saken. 

- Vi har vurdert disse tiltakene, men har kommet til at de ikke er tilstrekkelige til å rette opp i konkurranseskaden som Torghattens kjøp av eierandeler i Fjord1 vil innebære, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Hva de avhjelpende tiltakene besto i er ikke opplyst. De involverte selskapene har nå 15 arbeidsdager til å kommentere vurderingene Konkurransetilsynet har gjort. Deretter har Konkurransetilsynet 15 arbeidsdager til å treffe sitt endelige vedtak.


Konsernsjef Brynjar Forbergskog i Torghatten sier at han ikke har fått lest hele varselet fra Konkurransetilsynet, men registrerer at det ikke er et endelig vedtak som er kommet.

- Men vi har åpenbart en annen vurdering av saken. Nå tar vi sikte på å fortsette dialogen med Konkurransetilsynet og finne ei løsning, sier han. 




Nøkkelord