Konkrete planer for høyere utdanning i Kirkenes

Høyere utdanning
Høyere utdanning i Kirkenes er nødvendig for videre utvikling av regionen, sier Kennet Stålsett i Sør-Varanger utvikling. (Foto: Shutterstock)
Sør-Varanger Utvikling, Kirkenes Næringshage og Center for High North Logistics kjører i gang diskusjonen om høyere utdanning i Kirkenes. –Det handler om timing, sier leder Kenneth Stålsett i Sør-Varanger utvikling.



Sør-Varanger Utvikling, Kirkenes Næringshage og Center for High North Logistics kjører i gang diskusjonen om høyere utdanning i Kirkenes. –Det handler om timing, sier leder Kenneth Stålsett i Sør-Varanger utvikling.

Forsøket med å få i gang utdanning må sees opp mot utvikling av jernbaneprosjekt, nordlige sjørute, ny havn, logistikkbedrifter, samlokaliseringsprosjekter i det offentlige, og det som ellers skjer i Kirkenes og Øst-Finnmark.

- Det handler alltid om timing, og det å etablere høyere utdanning i Kirkenes er viktig for å tilrettelegge for de store begivenhetene vi ser foran oss. Ved å spille på fortrinn og mulighetene vi har lokalt, så kan vi utvilsomt ta del i fremtidig verdiskapning, sier Stålsett.

Den 20. november arrangeres et tettpakket mulighetsseminar med foredragsholdere fra politisk side, Politiet, Kystverket, Innovasjon Norge, Forskningsrådet og Handelshøyskolen. Disse skal også sitte i en paneldebatt om satsing på utdanning innen beredskap og logistikk i Kirkenes.

- Ved å ha rett kompetanse vil vi kunne bygge opp lokal og regional næring som gjør at mulighetene vi faktisk ser der ute kan realiseres over tid. For vi behøver større formalkompetanse og en utdanning som i sterk grad er relevant for næringen, sier Stålsett.

Høyere utdanning i Kirkenes er nødvendig for videre utvikling av regionen. Dette er de enig om, Kennet Stålsett i Sør-Varanger utvikling og Kjell Stokvik i Center for High North Logistics. (Foto: Shutterstock)

Kirkenes som knutepunkt

Kjell Stokvik i Center for High North Logistics mener et utdanningstilbud I Kirkenes kan gjøre Øst-Finnmark til en beredskapsregion.

- Samlokaliseringen av nødetatene i Kirkenes som fikk et viktig løft 25 oktober, byens geografiske beliggenhet med tanke på petroleumsvirksomhet i Barentshavet sørøst, samt plasseringen i forhold til nordøstpassasjen og satsingen på havn og jernbane gir nye muligheter til å styrke Øst-Finnmark som beredskapsregion, sier Stokvik i en pressemelding.

Han mener Kirkenes strategiske posisjon på kartet gir en viktig inngangsport til bærekraftig næringsutvikling i Arktis.

- Et slikt utdanningstilbud vil styrke den regionale utviklingen, fremme regionen som et knutepunkt mellom Asia og Europa, sier Stokvik.

Han håper utdanningsseminaret vil gi en pekepinn for konkrete muligheter.

- Vi ønsker å bidra og seminaret blir viktig for å kartlegge mulighetene til å få i gang studier innenfor relevante fagretninger, sier Stokvik.

Hva skal til?

- Det som skal til er at aktørene som er interessert i et utdanningsforløp i Kirkenes etablerer noe som er relevant for publikum. Derfor mener jeg det er sentralt at vi spiller på de fortrinnene vi har lokalt og regionalt, og det som også er etterspurt i markedet, sier utviklingslederen.

Han forteller at de regionene som skyter fart, både internasjonalt og nasjonalt, preges av en befolkning med en høy utdanning.

- Høy utdanning alene er heller ikke nok for utvikling, man må ha rett utdanning i forhold til næringsindustri og det må være en kultur for innovasjon og utvikling, sier Stålsett.

Han mener Nord-Norge generelt sett har mye å hente på en satsning på høyere utdannelse i Kirkenes.

- Jeg håper Kirkenes og Sør-Varanger kan sette fart på denne prosessen. Et tilbud om høyere utdanning vil trolig også tiltrekke nye mennesker og industriaktører til regionen, sier han.

Allerede neste høst

Stålsett ser for seg å sette i gang et løp fra høsten 2018 og at Center for High North Logistics og Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet er naturlige aktører.

- De har allerede lokal tilstedeværelse, og det er lettere å komme i gang med de som allerede er fremst i skoene. Et ønsket fremtidsbilde er et aktivt studentmiljø som tiltrekker unge mennesker til vår region, samt at de som allerede er her får mulighet til etterutdannelse, sier Stålseth.

Han håper i første omgang å kunne fylle minst én klasse på lavere nivå i tillegg til flere masterkurs.

- Kanskje er det såpass til etterspørsel at de blir større enn det vi har sett for oss.

Også forskning vil være en naturlig del av tilbudet.

- Og det må være forskning som er relevant for vår industri og næring. Dette kan være kompetanse som igjen kan brukes til undervisning og utvikling av lokalt og regionalt miljø, sier utviklingslederen.

Dystre tall

Stålsett forteller at også internasjonale studieplasser ligger inne i visjonsbildet.

- De generelle konjekturene i Nord-Norge viser et bilde der vi foreldres og en stor grad av fraflytting. Derfor er vi avhengig av et internasjonalt perspektiv for å lykkes over tid, sier han.

Han viser til de siste tallene som er lagt fram om utviklingen i Sør-Varanger.

- Tallene viser bratt fall i barnehage- og barneskoleplasser. Jeg tror ikke Sør-Varanger er unik her, men det betyr at vi må legge til rette for de aldersgruppene som skal bidra og bære vår kommune og region videre. En skolestruktur er sentral her, sier utviklingslederen.


DISSE DELTAR PÅ SEMINAR OM HØYERE UTDANNING I KIRKENES:

Finnmark Fylkeskommune, Handelshøgskolen Nord universitet, UiT Norges arktiske universitet, Sjøkrigsskolen, Forskningsrådet, olje- og gassnæringen, NHO Arktis, Kystverket, Politiet, Sør-Varanger utvikling, Kirkenes Næringshage og High North Logistics.

 

Nøkkelord