Kommentaren: Hva vet han om Nordland han som bare Nordland kjenner?

At nordnorske ungdommer flytter fr landsdelen er ikke bare negativt mener Erlend Skaug Ingebrigtsen. Flytt for all del ut, men kom gjerne tilbake, er hans oppfordring. (Foto: Henning Tveito/NFK)
Antall norske studenter i utlandet er på vei nedover - det er også antall utflyttere til utlandet fra Nordland ifølge SSB. For noen er dette en kjempenyhet - for andre, som meg, er det et dårlig signal. Er emigrasjon ubetinget dårlig?

Antall norske studenter i utlandet er på vei nedover - det er også antall utflyttere til utlandet fra Nordland ifølge SSB. For noen er dette en kjempenyhet - for andre, som meg, er det et dårlig signal. Er emigrasjon ubetinget dårlig?

For drøyt tre uker siden skrev Arve Ulriksen en kommentar hvor han argumenterte godt og nøysomt for hvor avgjørende det er å stoppe hjerneflukt fra de nordligste fylkene, især Nordland.

Jeg er i all hovedsak enig med ham - men jeg tror vi må slutte å snakke om utflytting som noe ubetinget dårlig. For å sitere en kjær venn, og fylkesordfører i Nordland, Sonja Alice Steen: "det er kjempebra at du flytter ut, men kom nå for all del tilbake!"

Hvis vi for alvor skal utnytte det potensialet Nordland har vist de siste årene, et potensial som også bor i Troms og Finnmark - så tror jeg i motsetning til Ulriksen at flere må ut. Men - politikerne, foreldrene og ungdommen må være bevisst på hvorfor ungdommen reiser ut. At ungdom flytter ut trenger ikke nødvendigvis være hjerneflukt, men heller hjernereise

Min erfaring er at vi både i Norge og Nordland er for dårlige på å framsnakke utflytting. Selv om statistikken viser at Norge ligger langt over OECD-gjennomsnittet på antall elever i utlandet, så tror jeg, igjen i likhet med Ulriksen, at vi har et omdømmeproblem. Å reise ut kan være alt annet enn en flukt fra ei kulturfattig bygd eller en mellomstor by uten muligheter for de som vil løse geopolitiske spørsmål. Det er snarere tvert imot en mulighet til å sette alt det vi har i kontrast mot det som finnes der ute - i en verden som er mye større enn det vi litt for ofte tar den for å være.

Det er kanskje en klisjé, men for å virkelig skjønne hva vi har i Nord-Norge så er jeg overbevist om at man må kunne sette det opp mot noe, eller for å si det med Rudyard Kipling: "what should they know of England who only England knows?"

Etter at jeg selv flyttet ut tiltok patriotismen min for både Nord-Norge og Norge med ihvertfall det tidobbelte. Bildet av Nord-Norge, Nordland, Bodø, Lofoten kan ikke bare vedtas og lages av innbyggerne i Nord. Det må aktivt formes, prekes; utstilles.

Se for deg denne statistikken - hver utflytta Nordlending kan kanskje overbevise én innovativ amerikaner, russer, aserbajdsjaner, senegaleser eller chilener om at Nordland er stedet for hen? Hvis Nord-Norge skal være en del av verden, så må Nord-Norge ut i verden - og verden til Nord-Norge.

Derfor - kjenner du noen som tenker på å reise til utlandet, så er min soleklare oppfordring denne: kom deg ut, men kom gjerne tilbake.







Nøkkelord