Kommentaren: Don`t even think about it!

I Nord-Norge er vi stolte over vår gjestfrihet og vår raushet. Lokalbefolkning og gjester går stort sett hvor vi vil i naturen. I fremtiden vil mange flere finne veien nordover og vi må øve oss på å smile raust også når gjestene kommer til vårt favorittfjell eller ligger på "vår" teltplass skriver vår spaltist. (Foto: Christian Chramer)
Stadig flere turister finner veien til øde strender, små bygder og turistanlegg i nord. Nordnorsk gjestfrihet er et kjennemerke og trekkplaster, men ikke alle innbyggerne i nord er like happy.

Stadig flere turister finner veien til øde strender, små bygder og turistanlegg i nord. Nordnorsk gjestfrihet er et kjennemerke og trekkplaster, men ikke alle innbyggerne i nord er like happy.

På ei strand på Senja, tidligere forbeholdt rækved, lokalbefolkning, tanglopper og sau kommer det nå turister på jakt etter en selfie, et fint skjell eller en plass å spise middag. Grunneieren ønsker turistene "hjertelig" velkommen med et skilt med teksten "Don't even think about it!"

Sånn kan vi ikke ha det!

De som kommer hit som turister vil ha en smak av det vi har i overflod: Snø, nordlys, vind, stillhet, kulde, fjell og stor avstand mellom folk og hus. Ganske enkelt det vi her nordpå har forbannet i generasjoner. Det er nå blant våre mest verdifulle ressurser.

På Tromsdalen camping har de for eksempel gjester som forteller at de er rusa på frisk luft…
Campingplassen som i min oppvekst var en sliten ansamling brakker og en kronesautomat som var lett å jukse på (beklager til Redningsselskapet) er nå fylkesvinner på TripAdvisor. De tilbyr moderne hotellhytter til folk som vil fryse ute og holde varmen inne.

I mai traff jeg en singaporeansk dame som hadde besøk Tromsø for noen år siden. Hun tilhører en kategori mennesker de fleste bare har hørt om, de som har så mye penger at de kan pensjonere seg som 40-åringer.

Dette er de som ikke spør hva ting koster for å spare penger. De spør fordi lav pris er forbundet med lav kvalitet. Det er på grunn av disse at flere bedrifter må øve seg på å ta også skikkelig godt betalt.

Å ta god betalt har de lært til gangs i Polar Park i Bardu. Der har de fått fart på parken gjennom produktinnovasjon. De har gått fra å leve på inngangspenger fra småbarnsfamilier til å satse like mye på godt betalende gjester i små grupper. De har bygd en egen hytte, eller Wolf Lodge som det må hete når du snakker til utlendinger, inne i ulvenes innhegning.

Der kan gjestene tilbringe en natt med ulvene, spise mat tilberedt av en egen kokk og få besøke ulvene etter en femretters frokost. Pris for en natt i hytta? - 70.000 kroner om du vil ha lodgen med ti sengeplasser helt for deg selv.

Tilbake til damen fra Singapore. Hun hadde vært på nordlyssafari med en av landsdelens dyktige guider. Disse guidene har så godt samarbeid, så mye kunnskap og så mye erfaring at de kan garantere nordlys på 85 % av sine turer. Damen fra Singapore, landet hvor sommer og vinter er like varm, var forelsket fra første stund.

- Først frøs vi i fire timer og det var fantastisk! Guiden fortalte om nordlyset, serverte oss kaffe og sjokoringer. Så kom nordlyset. Og det var også fantastisk!

Damen var rett og slett like begeistret for frysingen som for guiden, nordlyset og sjokoringene! 

I Nord-Norge er vi stolte over vår gjestfrihet og vår raushet. Lokalbefolkning og gjester går stort sett hvor vi vil i naturen. I fremtiden vil mange flere finne veien nordover og vi må øve oss på å smile raust også når gjestene kommer til vårt favorittfjell eller ligger på "vår" teltplass. Reiselivsnæringen er allerede blant våre største næringer med 16 milliarder i omsetning i landsdelen og vil vokse mye mer.

Kommende vinter vil du se enda flere gjester bøyd over en iPhone eller et bykart på vei til Linken, Keiservarden, Prestvannet eller ved Du Verden. Vår oppgave er å ønske dem velkommen til nord og spørre om de trenger hjelp.

For noen år tilbake hang det en lapp på døra til taxi-sentralen i sentrum av en nordnorsk by med teksten: Taxi, taxi, taxi! NOT INFORMATION!

Det er jo tidenes selvskudd fra ansatte i et serviceyrke. Det kunne heller stått "Taxi & Information". Så kunne gutta på sentralen svart på spørsmål på fjong sildeengelsk (sildeengelsk er engelsk levert av nordmenn med lite språktrening, men sort belte i actionfilmer):

- Oh sow yu wants to goes to Sildvika? Thats a verry long valk. 45 mijnuts minst! But I can taik yu there in only 5. The price now is sevenhundred kroner! 

Da først snakker vi om innovasjon, prissetting og service i nord!

Nøkkelord