Kommentar: Journalistikk uten grenser

Press cencorship, protectionism, trade war and religious sorting on border posts makes boundless journalism even more important, Editor-in-Chief Arne O. Holm writes in this commentary.
Når stengte grenser, proteksjonisme og sanksjoner preger det internasjonale bildet, når handelsavtaler erstattes av handelskrig og når passkontrollører får beskjed om å sortere de reisende ut fra religion, da kan det være på sin plass å skrive noen ord om den den grenseløse journalistikken.

Read in English

Når stengte grenser, proteksjonisme og sanksjoner preger det internasjonale bildet, når handelsavtaler erstattes av handelskrig og når passkontrollører får beskjed om å sortere de reisende ut fra religion, da kan det være på sin plass å skrive noen ord om den den grenseløse journalistikken.

Det er fredag, en dag egnet til refleksjon og ettertanke.

Redaksjonen i High North News er bokstavelig talt i sving 24 timer i døgnet. Vi er det fordi journalistene som hver dag gir deg nyheter fra nordområdene, er spredt over det meste av Arktis. Hovedredaksjonen sitter i Bodø, mens ni korrespondenter i helt andre tidssoner sørger for en kontinuerlig produksjon av nyheter, kommentarer og analyser. I tillegg har vi et 20-talls faste kommentatorer som hver for seg besitter en unik kunnskap om Arktis og nordområdene.


Grenser brytes

Akkurat denne uka har det vært ekstra spennende å styre dette lille avishuset fra nettopp Bodø.

Spennende fordi byen har klart å overbevise regjeringen om at det er verdt å investere i en ny flyplass, som i sin tur gir en helt ny by. Sett fra denne redaksjonen er likevel den internasjonale oppmerksomheten og interessen dette prosjektet har skapt, det mest imponerende.

Komposisjonen av det nye bykonseptet startet lokalt, men har fått livets rett ved å vokse seg langt utenfor byens grenser. Store internasjonale selskap banker nesten daglig på døra til dem som utrettelig jobber fram denne lett svimlende ideen, en ide skapt i skarp kontrast til den introverte beskrivelsen jeg ga av verden innledningsvis.

Konseptet bryter ikke bare med den til dels oppkonstruerte kampen mellom landsdelens to byer og kampen om en regionreform. Den bryter også med det konvensjonelle planarbeidet som lenge har herjet nordnorsk byutvikling.

Det er frigjørende.

Også grenseløs journalistikk, uten sammenligning for øvrig, handler om å bryte med det konvensjonelle. Om å ha en solid base i det lokale, for derfra å strekke seg ut på den internasjonale nordområdearenaen

I det siste har vi brukt mye tid og plass på forholdet mellom Norge og Russland. Det er naturlig både geopolitisk sikkerhetspolitisk og handelsmessig å bruke tid på vår nabo i øst.


Frykten for kald krig

Det begynte med en større serie om det nye nord. Ved hjelp av hele vårt nettverk av journalister stilte vi spørsmålet om vi var på vei inn i en ny kald krig.

Svaret vi fikk var et ganske rungende nei, nesten uansett hvem vi spurte, og vi spurte mange.

I høst reiste vi til USA for å møte amerikanske kolleger, tenketanker og politikere. Målet var, slik målet med High North News er, å fortelle noe om vårt Arktis til en nasjon som tror Arktis bare handler om is og kulde. For oss handlet det også om å forstå et folk hvor flertallet ikke vet at USA er en arktisk nasjon.

For noen uker siden var jeg i Kirkenes. Besøket skjedde samtidig som det nok en gang strammet seg til i vårt forhold til Russland. Utenriksminister Børge Brende besteg talerstolen i Kirkenes, bare dager etter at det var avslørt påstått russiske forsøk på å trenge seg inn i blant annet Arbeiderpartiets interne mailservere. Det skjedde samtidig som etterretningstjenesten advarte mot en forsterket cyberkrig.

Børge Brende kunne ha valgt å stille i Kirkenes med en sterkt fordømmende holdning til Russland.

Han gjorde ikke det.

Utenriksministeren påpekte et uakseptabelt brudd på folkeretten i Ukraina, men brukte likevel det meste av talen sin til å oppfordre innbyggerne i nord om å fortsette og forsterke det gode samarbeidet med Russland.


Ambassadør med meninger

Midt i den opprørende striden som fulgte i kjølvannet av den påståtte hackingen av norske servere og en advarsel om faren for en forsterket cyberkrig, valgte vi å be den russiske ambassadøren til Norge, Teimuraz O. Ramishvili, om et intervju.

Intervjuet ble til en serie reportasjer, om alt fra det sikkerhetspolitiske verdensbildet sett fra Russland, til et lengre intervju om handel mellom Norge og Russland.

Reaksjonene fra norsk side har vært varierende.

Mens Utenriksdepartementet avslo å kommentere Ramishvilis påstander og analyser, har både fiskeriminister Per Sandberg og styrelederen i Norsk-russisk handelskammer, Liv Monica Stubholt, i intervjuer tatt til orde for økt handel med Russland.

De gjør det begge med respekt for sanksjonsregimet som pågår.

Men samtidig gir de begge, slik også den russiske ambassadøren gjør, uttrykk for at Norge og Russland må finne nye, ikke-sanksjonerte områder å samarbeide på.

Gjennom journalistikken møtes meninger på en konfliktfylt arena.

Svarene vi får på våre spørsmål er offensive, selv om noen kritiserer oss for å løfte fram også Russland syn på den pågående konflikten.


Knebling mislykkes

I vest kunne en av våre korrespondenter, Berit Enge i Washington, i går rapportere om et forskeropprører mot president Donald Trump. Opprøret kommer fordi forskerne, i likhet med flere avis- og TV-redaksjoner, føler seg forsøkt kneblet av den nyvalgte presidenten. Forsøket vil selvfølgelig aldri lykkes – verken journalistikk eller forskning kan knebles, men det understreker hvilket press vi for tida er under.

Jeg skrev innledningsvis at det er fredag og tid for refleksjoner.

En slik refleksjon handler om det forunderlige i å kunne sitte i Nord-Norge og servere nyheter for «hele» verden. Sammen med Independent Barents Observer, er High North News alene om å gjøre det.

Vi serverer nyheter med et norsk ståsted.

Et arktisk ståsted.

Vi forsøker samtidig å gi våre lesere innsikt i hvordan det tenkes i de syv andre arktiske statene, hvordan det tenkes i EU, og hvordan det tenkes i alle de nasjonale og internasjonale organer og institusjoner som er opptatt av nordområdene.

I lengre tid har vi publisert våre nyheter og analyser på både norsk og engelsk.


En grenseløs rekkevidde

Det gir oss en grenseløs rekkevidde.

Vi har et formalisert samarbeid med en rekke internasjonale aviser, noe som gjør at vi hver eneste dag er å finne på andre nyhetsplattformer enn våre egne.

Vårt analyseverktøy på en tilfeldig dag viste at vi hadde lesere i 107 land.

Som nyhetsavis på nett blir vi også oversatt og publisert utenfor vår kontroll. Det er bra. Vi ønsker å bli lest, også av dem som verken behersker norsk eller engelsk.

For ikke lenge siden hadde vi et lengre intervju med Robert Mood. Intervjuet ble laget etter en  lengre samtale med tidligere generalløytnant Robert Mood på scenen, foran en fullsatt sal, i Stormen Bibliotek i Bodø.

Intervjuet fant jeg forleden igjen i en russisk nettavis, oversatt til russisk. Relativt korrekt oversatt, vil jeg legge til.

Skal vi tro avisens eget tellesystem var det lest av 170.000 russere.


Et glimrende våpen

Om kort tid arrangerer Vladimir Putin konferansen «The Arctic – Territory of Dialogue» i Arkhangelsk.

Børge Brende har varslet at han vil delta. Sjansen er stor, selv om det fortsatt ikke formelt er bekreftet, for at Brende under denne konferansen vil møte Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.

Det blir i så fall første gang på tre år at en norsk og en russisk utenriksminister møter hverandre.

High North News er selvfølgelig også til stede for å rapportere fra konferansen.

Vi er der fordi vi fullt og fast tror at en journalistikk uten grenser er et glimrende våpen mot proteksjonisme og stengte grenser, mot religiøs og politisk forfølgelse.

Journalistikk og dialog.

God helg.




 

Nøkkelord