Kommentar: Er du klar for en politisk makeover, Jonas Gahr Støre?

- When you find time, Jonas, feel free to look north again, and turn your back on those of your colleagues who talk down industry. (Photo: Kilian Munch/Norsk Olje og Gass)
Når du blir ferdig med Giske-saken, Jonas Gahr Støre, er det på tide å tenke politikk igjen. Demokratiet trenger det, og i den prosessen må du mer enn gjerne kaste et blikk nordover, skriver redaktør Arne O. Holm i denne kommentaren..

 

Når du blir ferdig med Giske-saken, Jonas Gahr Støre, er det på tide å tenke politikk igjen. For Arbeiderpartiets største problem er å framstå som et politisk alternativ. Demokratiet trenger det. I den prosessen må du mer enn gjerne kaste et blikk nordover. Vi trenger det.

Les gjerne dette som en personlig henvendelse. Et av Arbeiderpartiets problem de siste årene har vært manglende lytteposter. Dere har vært flinke til å fortelle oss hvordan dere mener det står til, men når våre egne historier løftes fram i konferanser eller på andre arenaer, har dere som regel reist dere og gått.

Enten for å rekke et fly, et nytt møte eller et TV-intervju.



Jeg ble forbannet

Akkurat det sto så veldig klart for meg da jeg på tampen av året leste et intervju med lederen for tankesmien Agenda, Marte Gerhardsen. Jeg vet at Agenda er eid av LO og ikke AP, og at lønna på 1,3 millioner til Marte Gerhardsen ikke betales av deg.

Men Agenda er LOs tenkesmie, og dermed også en sentral bidragsyter til visjonær sosialdemokratisk politikk, vil jeg tro.

Det som opprørte meg, som gjorde meg forbannet, var Gerhardsens kunnskapsløse og ignorante holdning til norsk industri: 

"Der hvor LO tradisjonelt har stått sterkt, i industrien, forsvinner arbeidsplassene. Både som følge av at de store industribedriftenes tid er over og fordi vi har opplevd en vekst i innleie av utenlandsk arbeidskraft".

Slike analyser, slike holdninger, preger dessverre industridebatten, ikke minst i nord.

For det er ikke sant at de store industribedriftenes tid er over. Tvert imot lever de i beste velgående. Og ikke bare det, de er internasjonalt i forkant av det grønne skiftet.

Industriparken i Mo i Rana og Alcoa i Mosjøen er bare to av mange eksempler. På Sortland i Vesterålen bygger ivrige grundere en topp moderne fiskeribedrift til 250 millioner kroner. I Finnfjordbotn ligger verdens mest energieffektive ferrosilisiumverk. Gruveindustrien investerer tungt i moderne, miljøvennlig utstyr, og i Sørfold kommune, som har et turbinhjul kommunevåpenet, moderniseres til stadighet Europas største smelteverk.



I hodet på teoretikere

Ingen produserer mer ren energi enn fylkene i nord, og det jobbes iherdig med å omsette denne energien til moderne industriproduksjon.

Lista kan forlenges, men du har selvfølgelig tatt poenget for lengst.

Industrien er ikke i tilbakegang annet enn i hodene på teoretikere uten kunnskap om landsdelen.

Den er framoverlent, klimaorientert, offensiv og ekstremt omstillingsvennlig.

Det nye er at den, i høyere grad enn tidligere, trenger kompetansearbeidskraft for å komme videre. Den internasjonale utfordringen har lenge vært lønnsnivået i Norge. Men i Norge betaler vi mindre for høyt utdannet arbeidskraft enn andre land.

Norsk industri er med andre ord i ferd med å skaffe seg et konkurransefortrinn, ikke det motsatte.



Du må lytte til historiene

Som utenriksminister viste du deg som en visjonær nordområdetenker. Det er ingen grunn til å legge bort disse visjonene når du nå leder Arbeiderpartiet. I stedet kan du spille en politisk rolle.

For Nord-Norge trenger visjonære tanker. Landsdelens største utfordring i dag er å skaffe den nødvendige arbeidskraften som skal til for å gjennomføre en storstilt satsing, blant annet innenfor industrien. Bare slik kan vi oppfylle dine politiske ønsker om å være et framtidig nasjonalt økonomisk tyngdepunkt.


Vi når ikke disse målene dersom historiefortellingen handler om at penge- og papirflytting, eiendomstransaksjoner og ei spekulativ finansnæring er motoren i norsk økonomi. Og dermed også et attraktivt mål for ungdom som vil fram i livet.

Du er neppe tilhenger av en slik historiefortelling.

Men det må du også være tydelig på når du skal gå fra å være brannkonstabel til politisk leder.

Du må lytte til historiene fra nord.


Et demokrati fungerer bare når det er rom for reelle politiske brytninger. Når det finnes alternativer å velge mellom.


 


Read Editorial in English

Nøkkelord