Kommentar: En samlet landsdel i nord - uten grenser?

Nord-Norge -en region med eller uten grenser? (Foto: Wikimedia/Zairon)
- Vi har ledende politikere i nord som har forstått at landsdelen er tjent med å bygge ned grensene og styrke det politiske samarbeidet, skriver Svein Arne Abelsen i Vesterålen Næringslivssamarbeid.

Ved åpningen av fylkestinget i Nordland mandag 5. desember overrasket fylkesrådsleder Tomas Nordvoll mange av representantene da han anmodet om at man nå bør åpne for en sammenslåing av Nordland og Troms. Dette er starten på en viktig prosess. 

Det er svært gledelig at fylkesrådsleder Tomas Norvoll åpner for at man nå bør vurdere om Nordland og Troms kan slås sammen i en ny kraftfull region i nord. At også fylkesrådlederen i Troms er positiv til en slik løsning, viser at vi har ledende politikere i nord som har forstått at landsdelen er tjent med å bygge ned grensene og styrke det politiske samarbeidet. 

Et stort flertall på Stortinget har lovet å gi økt makt og flere oppgaver til det regionale nivået, under forutsetning at man etablerer større og sterkere regioner. En vellykket regionreform omtales derfor som en demokratireform som kan styrke folkestyret ved at den enkelte region får mer makt. 

Næringslivet i Vesterålen og resten av Midtre Hålogaland har de siste årene aktivt arbeidet for å samle landsdelen i en fellen region. Gjennom en tidligere spørreundersøkelse blant de 1250 medlemsbedriftene i storregionen ble det et overveldende flertall for at fylkesgrensen mellom Nordland og Troms må fjernes slik at Midtre Hålogaland kan videreutvikles som en enhetlig og sterk funksjonell region.  

Næringslivet har også pekt på at fjerning av fylkesgrensen i kombinasjon med bygging av ny E10 vil bidra til sterkere vekst og utvikling i denne fragmenterte grenseregionen. 

Ved å slå sammen Nordland og Troms får vi en sterk region med større politisk styrke, som selv kan finne de gode løsningene for utviklingsbehovene de 120.000 menneskene som bor i grenseregionen har. Det er fra tidligere kjent at vi tror at også Finnmark på sikt vil se seg tjent med å være en del av en felles nordnorsk region. 

Næringslivet i Vesterålen har nå forventninger til at ordførerne og politikerne på lokalnivå støtter opp om de initiativ som nå tas for å samle Nordland og Troms i en sterk og slagkraftig region. Næringslivet har behov for at Midtre Hålogaland, som i dag rommer fjerdeparten av landsdelens befolkning, kan stå samlet forvaltningsmessig.

Nøkkelord