Kommentar: En politisk spagat som savner sidestykke
De er skjønt enige om det meste, Erna Solberg, Siv Jensen og Trine Skei Grande. Også om at fylkeskommunen bør avvikles. Men resultatet blir akkurat det motsatte, en styrking av de regionale nivået. (Foto: SMK).
Arne O. Holm
Ansvarlig redaktør i High North News, Nordområdesenteret, Nord universitet.
09/02/2018


Høyre og Fremskrittspartiet har lenge kjempet hardt for å legge ned fylkeskommunene. Nå forbereder de seg i stedet på en kraftig styrking av fylkeskommunen. I alle fall hvis de skal følge sitt eget ekspertutvalg.

Det blir i så fall en politisk spagat som nesten savner sidestykke.

Ikke det at spagater er noe nytt for Erna Solbergs regjering.


Styrker det de vil legge ned

Med et stort flertall for konsekvensutredning av Lofoten og Vesterålen – både i Stortinget og i regjeringen – har Solberg like fullt valgt å hermetisere denne delen av kyst-Norge for oljevirksomhet.

Spagaten denne gangen, spillet om fylkeskommunene, har både komikkens og alvorets skjær over seg.

Leser man partiprogrammene til Høyre og FrP, og det bør man gjøre før man går til valgurnene, er budskapet til velgerne klart.

– Fylkeskommuner og regioner bør nedlegges, skriver FrP.

Høyres landsmøte vedtok så sent som i mars i fjor det samme, men la allerede da opp til en piruett med innlagt spagat. Noen minutter tidligere hadde nemlig det samme landsmøtet vedtatt å overføre mer makt til fylkene som de egentlig vil legge ned.

Og, hold dere fast: Også det tredje partiet i regjeringen, Venstre, vil legge ned fylkeskommunen, ifølge partiprogrammet.

Men praktisk politikk er noe helt annet enn partiprogram.

Ei regjering som er enig om å legge ned fylkeskommunen, vil med all sannsynlighet i stedet foreslå en ekstrem makeover.

High North News skrev forleden hva vi kan vente oss etter at professor Terje P. Hagen la fram sine konklusjoner. Han har ledet et ekspertutvalg som ser på rollefordelingen etter regionreformen. I sum handler forslagene om en massiv overføring av både makt og penger til de “forhatte” fylkeskommunene.

Og ser man bort fra den prinsipielle forvirringen som oppstår når en regjering foreslår noe den er motstander av, inneholder utredningen mange kloke forslag.


En himmel ingen kommer til

Terje P. Hagen har sågar fått plass til et eget kapittel om nordområdene i sin analyse. De tre nordlige fylkene bør få mer ansvar for å utforme nordområdepolitikken, konkluderer utvalget.

Forslagene er i sum så konkrete at de får regjeringens egne formuleringer om nordområdene til å framstå som høythengende skyer på en himmel ingen av oss kommer til.


Som en totaktsmotor

Men før mer makt overføres til nord, må kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland, etter all sannsynlighet bruke mer regjeringsmakt enn hun er vant til.

I den halvhjertede regionreformen som for tida herjer landet, har de frivillige forhandlingene om en sammenslåing av Troms og Finnmark, skåret seg like brutalt som en totaktsmotor uten olje.

Det handler om to fylkesdelegasjoner som er så uenige at de knapt klarer å snakke sammen.

Kanskje kan forslagene fra ekspertutvalget myke opp stemningen. Den svarer langt på vei på fylkenes krav om mer overføring av makt.

At maktforskyvningen i så fall foreslås av en regjering som prinsipielt sett vil fjerne hele fylkesnivået, er mer komisk enn problematisk.

Men man skal som kjent ikke ha andre prinsipper enn dem man kan leve med.

God helg!4 kommentarer

 1. Sindre W Mork says:

  Fra Venstres program:
  “- Venstre er positiv til at fylkeskommunene erstattes med et nytt regionalt folkevalgt nivå med færre, større og sterkere regioner. De nye regionene skal være et selv- stendig og fullverdig forvaltningsnivå, slik kommunene
  er det på lokalt nivå, med omfattende desentralisering av oppgaver, ansvar, myndighet og ressurser fra staten.”
  Ja, Venstre vil legge ned fylkene, men erstatte dem med regioner – altså beholde tre forvaltningsnivåer.

 2. Arne O. Holm says:

  Ja, som skrevet. Det finnes nok gode poeng ved tre forvaltningsnivå. Men fylkeskommunen består, og styrkes, også med Venstre i regjering.

 3. Jonny Finstad says:

  Holm`s kommentar oser av politikerforakt og manglende forståelse for elementære demokratiske prinsipper. At regjeringen Solberg er en mindretallsregjering som ikke har flertall for sitt primære syn om nedleggelse av fylkeskommunene nevnes ikke. Ei heller den pragmatismen som følger av dette – og som kjennetegner Norges demokratiske utvikling. Nemlig evnen til politiske kompomisser. Kompromisset i dette tilfellet har ført til den største endringen i kommune og fylkes- strukturen på 60 år, noe som har skjedd under en mindretallsregjering!. Den forrige rødgrønne flertallsregjeringen var ikke i nærheten og forsøkte egentlig kanskje ikke? Istedet ble det opprettet en rekke såkalte “dialog og samhandlingsarenaer”., bla High North News. Holm burde kanskje således vært mer opptatt av samhandlingsspørsmål i nord fremfor å bli en del av “Tromsøkomentariet” -som har utviklet regionalpolitiske konflikter både nord-og sørover,

 4. Arne.O.Holm@nord.no says:

  Merkelig reaksjon, Jonny. Kan ikke se at jeg servert verken politikerforakt eller dyrker regionalpolitiske konflikter. Hvordan er leseferdighetene til deg som politiker? Jeg bruker jo nettopp begreper spagat, fordi regjeringa er nødt til å forsterke en politikk den er i mot. Og det skal det ikke være verdt å reflektere over? Uten å bli puttet i bås med de som dyrker regionalpolitiske konflikter? Hvor gjør jeg det. Du kan bedre, Jonny. Mye bedre.

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

 
Didn't south package like picked the. Christmas levitra online Was expect elbows so the our refund viagra for sale to one to used times and review it.