Klimasøksmålet: - Folkets bevissthet kan felle staten

Jusprofessor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo. støtter klimasøksmålet fordi han mener klimatrusselen er en av de viktigste utfordringene verden står ovenfor. (Foto: Illustrasjon Flickr)
Akkurat nå pågår norgeshistoriens første klimarettssak. – Den økende bevisstheten i folket kan felle staten, sier jusprofessor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo.


Akkurat nå pågår norgeshistoriens første klimarettssak. – Den økende bevisstheten i folket kan felle staten, sier jusprofessor Hans Petter Graver ved Universitetet i Oslo.

 Han støtter klimasøksmålet fordi han mener klimatrusselen er en av de viktigste utfordringene verden står ovenfor.

- Samtidig som våre politiske institusjoner, nasjonalt og internasjonalt, har vært ute av stand til å vedta realistisk og forpliktene programmer for løsning av denne klimatrusselen, sier Graver.

Han mener søksmålet er viktig fordi det gir mulighet for å stille rettslig forpliktende krav til politiske institusjoner.

- Forpliktende krav med utgangspunkt i klodens behov. Det er en del av en internasjonal trend som kan føre det samarbeidet som er nødvendig over i et nytt og mer konstruktivt spor, sier jusprofessoren.

Greenpeace og Natur og Ungdom saksøkte staten 18 oktober 2016 for oljeboring i Barentshavet. Rettssaken går i Oslo tingrett fra 13. til 24. november 2017. Staten representeres av regjeringsadvokaten og dette er første gang Grunnlovens paragraf 112 prøves for retten.

Foreningen Greenpeace Norden og Natur og Ungdom saksøker Staten ved Olje- og energidepartementet, og krever vedtaket om konsesjon til petroleumsutvinning i Barentshavet ugyldig. (Illustrasjon: Norsk olje og gass)

Kan stoppe oljeleting

 Jusprofessoren mener rettssaken vil endre det norske oljeregimet på sikt.

- Jeg mener det er mulig å få stoppet oljeleting i Arktis. Kanskje ikke med det samme, men jeg er sikker på at søksmålet vil bidra til det, sier Graver.

Han tror søksmålet blir like historisk viktig som konsesjonssaken fra 1918 da Høyesterett bidro til å sikre nasjonal kontroll over vannressursene i Norge.

- Jeg tror utfallet blir at staten får fortsette oljeleting på kort sikt, men at retten bidrar til at Grunnlovens paragraf 112 blir viktig som en klar føring på den politikken som myndighetene må føre for å bekjempe global oppvarming, sier jusprofessoren.

Jusprofessor Hans Petter Graver mener klimasøksmålet åpner opp for en ny bevissthet hos folket. (Foto: UiO)

Personlig ansvar

Graver tror statens sterkeste kort er folks tilvante forestillinger om at myndighetene står fritt til å utforme den miljøpolitikken de vil.

- Men akkurat som andre verdenskrig endret våre forestillinger politikers, militæres og byråkraters personlige ansvar for krenkelser av menneskeheten, vil klimatrusselen endre vårt syn på politikers og byråkraters personlige ansvar for miljøet, sier han.

Det som kan felle staten der imot, er en ny og større bevissthet i folket.

- Den økende bevisstheten i folket, nasjonalt og internasjonalt, om at tiden er kommet for å handle – det kan felle staten i denne saken, sier jusprofessoren.




FAKTA OM KLIMASØKSMÅLET: 

  • Greenpeace og Natur og Ungdom saksøkte staten 18. oktober 2016 for oljeboring i Barentshavet
  • Rettssaken går i Oslo tingrett fra 13. til 24. november 2017 i Oslo tingrett
  • Staten representeres av regjeringsadvokaten
  • Dette blir første gang Grunnlovens paragraf 112 prøves for retten
  • Miljøparagrafen slår fast at staten skal verne om naturen og miljøet for framtidige generasjoner
  • Saksøkerne mener også at tildelingen av lisenser i Barentshavet er i strid med Parisavtalen

(Kilde: Greenpeace i Norge)









Nøkkelord