Klare forventninger til regjeringens nye nordområdeforum

Fylkesrådsleder Tomas Norvoll (Ap) har klare forventninger til torsdagens statsbudsjett. (Foto: Christine Karijord)
Regjeringen styrker den regionale dimensjonen i nordområdepolitikken, og tirsdag går startskuddet.

Regjeringen styrker den regionale dimensjonen i nordområdepolitikken, og tirsdag går startskuddet.

Fylkesrådsleder i Nordland, Tomas Norvoll håper dette blir et forpliktende organ for både regionalt og nasjonalt politisk nivå: 

- Vi vil gjerne at dette skal bli et samhandlingsorgan som blir så forpliktende som mulig fra begge sider, sier han. 

Det regionale nordområdeforumet er navnet, men innhold og mandat skal fylkespolitikere og Sametinget være med og definere. Målet er å få innspill fra regionalt nivå til overordnede linjer i nordområdepolitikken til regjeringen, diskutere hva forumet skal være og bli enige om mandatet. 

Nordområdepolitikken har lagt under Utenriksdepartementet, men nå har Kommunal- og moderniseringsdepartementet også tatt eierskap og er en viktig del av det arbeidet som nå settes i gang. Til det første møtet som er i Bodø på tirsdag kommer statssekretær Grete Ellingsen (KMD) og en statssekretær fra UD. Tore Hattrem sto på det opprinnelige programmet, men gikk i dag av som statssekretær. Hans etterfølger er Marit Berger Røsland. 


Ros til regjeringen

Tomas Norvoll er veldig fornøyd med initiativet som nå er tatt: 

- Nå er det ikke ofte jeg skryter av noe regjeringen gjør, men dette er veldig bra, sier han. Norvoll liker at Kommunal- og moderniseringsdepartementet nå har engasjert seg i nordområdepolitikken og bidrar til denne satsingen. 

- Dette møtet er et oppspill til en mer formalisert dialog med regionalt nivå i nord, og det er bra. Jeg håper vi får til å gjøre dette til et bra forum, sier han. 


Ressursrikt fylke

Det er Nordland fylkeskommune som er vertskap for det første møtet i nordområdeforumet, og deltakerne kommer fra de tre nordligste fylkene og Sametinget. Verten selv, Tomas Norvoll er opptatt av å bringe Nordlands perspektiv inn i arbeidet som venter: 

- Fra Nordlands ståsted er det viktig å bringe nærings- og industriperspektivet inn i nordområdepolitikken. Nordland er så enormt ressursrikt, og nordområdepolitikken må ikke bare handle om klima, miljø og forskning, det må også handle om hvordan vi best utnytter ressursrikdommen vår til å skape verdier for nasjonen og oss som bor her, sier Norvoll. 






Nøkkelord