Kjempekontrakt til Helgeland Kraft

Øvre Forsland kraftverk
Bitfurys blokkjedesenter på Mo i Rana skal driftes blant annet med strøm fra Øvre Forsland kraftverk i Leirfjord, som har mottatt en internasjonal arkitekturpris i New York i klassen bærekraft. (Foto: Helgeland Kraft)
Helgeland Kraft skal levere 350 gigawattimer årlig til det nye datasenteret som etableres i Mo i Rana. Det er like mye som forbruket til omkring 20.000 husstander. 

Helgeland Kraft skal levere 350 gigawattimer årlig til det nye datasenteret som etableres i Mo i Rana. Det er like mye som forbruket til omkring 20.000 husstander. 

IT-giganten Bitfury investerer 274 millioner kroner i utbyggingen innen blokkjedeteknologi. Dette er svært energikrevende, og selskapet legger vekt på at energien de bruker skal være ren og fornybar. Bakgrunnen for at de etablerer seg i Norge er den store tilgangen på fornybar energi. Når selskapet nå inngår kontrakt med Helgeland Kraft om levering av kraft får de også opprinnelsesgaranti på strømmen de bruker, noe som sikrer at det kun er fornybar energi som brukes i senteret. 

- Norge er et eksepsjonelt innovativt land, og et svært viktig område for veksten av blokkjedeteknologien. Det er den perfekte match for Bitfurys fokus på innovasjon og vekst, sier selskapets administrerende direktør Valery Vavilov. 

Det er ikke utelukkende tilgangen til fornybar energi i mengder som lokker Bitfury til Nord-Norge, temperaturen vår er også ideell. Så store datasentre genererer varme og trenger mye kjøling. I tillegg har Mo i Rana et godt utbygd fibernett, og alt dette gir et svært godt utgangspunkt for å drive datasenter. 

Kontakten mellom Bitfury og Helgeland Kraft startet i august i fjor, og foruten tilgang til fornybar kraft har det lokale kraftselskapet også vært konkurransedyktig på pris. Bitfury satser hele veien på miljø, og har også datasentre på Island, Georgia og et under bygging i Canada. Alle disse er drevet og skal driftes av fornybar energi. 

- Å kjøpe kraft med opprinnelsesgaranti er et valg de tar. Det er ikke noe de må gjøre, men det viser at de er opptatt av sitt miljøavtrykk, sier leder for bedriftssalg i Helgeland Kraft, Lars Andreas Østvik. Han mener dette er med på å sette Helgeland på kartet og rette søkelyset mot fornybar energi.

Nøkkelord