Kirkenes kan bli fremtidig teknologi-hub

Kirkenes kan bli knutepunkt og teknologihovedstad i nord dersom planene om en fiberoptisk kabel mellom Asia og Europa vi Nordøst-passasjen blir en realitet, skriver The Independent Barents Observer.



Kirkenes kan bli knutepunkt og teknologihovedstad i nord dersom planene om en fiberoptisk kabel mellom Asia og Europa vi Nordøst-passasjen blir en realitet, skriver The Independent Barents Observer. En fiberoptisk kabel som forbinder Asia med Europa via Kirkenes kan bli en realitet om få år. Russland forventes også å ha sterk interesse av prosjektet.

Den finske transport- og kommunikasjonsministeren Anne Berner har tatt initiativ til en rapport utarbeidet av Finlands tidligere statsminister Paavo Lipponen og Reijo Sevento. Rapporten presenterer muligheten for å legge en fiberoptisk kabel fra Asia via Kola-halvøya til Kirkenes gjennom et prosjekt kalt Arctic Connect. Planen er at den 10.500 km lange kabelen skal legge til rette for hurtig telekommunikasjonsutveksling langs en nordlig rute. Prosjektet vil også øke datakapasiteten drastisk i de nordlige områdene, hvor behovet for økt datakapasitet er økende, skriver nettstedet.

Det finske forslaget forventes å finne gehør i Russland, hvor teknologisk utvikling er en viktig del av landets nordområde-strategi. Kina, Japan, Norge og EU vil også forventes å ha en rolle i den videre utviklingen av prosjektet, som vekker begeistring i Kirkenes i følge The Independent Barents Observer.








Nøkkelord