Kinesiske Shenghe kan ikke overta uranprosjekt på Grønland

Kvanefjell Greenland Mining and Energy
The Chinese company Leshan Shenghe does not hold a preferred option to acquire up to 60 percent of the ownership interests of the Kvanefjell uranium project on Greenland from Greenland Mining and Energy, according to the Greenlandic Department of Minerals. (Photo from field work in Kvanefjell: GME)
Grønlandske myndigheter slår fast at det kinesiske selskapet Leshan Shenghe ikke har opsjon på å ta over 60 prosent av uranprosjektet i Kuannersuit.


Grønlandske myndigheter slår fast at det kinesiske selskapet Leshan Shenghe ikke har opsjon på å ta over 60 prosent av uranprosjektet i Kuannersuit.

Det er den grønlandske nettavisen sermitisiaq.ag som skriver at departementet for råstoffer, etter en lengre juridisk gransking av avtalen mellom Greenland Minerals and Energy (GME) og Shenghe, slår fast at kineserne ikke har noen avtale om å overta inntil 60 prosent av prosjektet i Kvanefjell/Kuannersuit, helt sør på Grønland. 

Shenghes egen børsmelding

Det var selskapet Leshan Shenghe selv som, i en melding til den kinesiske børsen, satte fart i spekulasjonene om grønlandske uranforekomster var blitt solgt til kinesiske interesser.

Den gang – tilbake i oktober i fjor – avviste ledelsen i GME at det fantes noen sik opsjon som kineserne hevdet.

Selvstyret (Naalakkersuisut) på Grønland ville granske avtalen, men det skapte brudulje da GME, til å begynne med, ikke ville utlevere avtalen med det kinesiske selskapet.

Truet med lisenstrekk

Ikke før Naalakkersuisut truet med å trekke tilbake GMEs lisens kom avtalen på bordet – slik at selvstyremyndighetene kunne starte sin gransking. Og det er denne granskingen som nå har slått fast at opsjonen ikke foreligger.

I en pressemelding fra departementet sier departementssjef for råstoffer, Jørgen T. Hammeken-Holm, at; 

Ikke rett til overtakelse

– Arbeidet med vurderingen er nå ferdig, og den juridiske vurdering er entydig: Avtalen gir ikke Leshan Shenghe rett til å overta den bestemmende innflytelse av morselskapet GME. Avtalen gir bare Leshan Shenghe rett til å erverve 12,5 prosent av GME. Den bestemmende innflytelse i GMEs grønlandske datterselskap ligger fortsatt hos morselskapet, Greenland Minerals and Energy Ltd.




Read article in English

Nøkkelord