Kina har tegnet inn Kirkenes-Rovaniemi-banen på kart

-Vi går spennende tider i møte, sier direktør Lars Georg Fordal i Barentssekretariatet. (Foto: av Jonas Karlsbakk)
-Det skjer mye her nord, sier direktør Lars Georg Fordal i Barentssekretariatet og viser til åpning av den nye grensebroen over Pasvikelva, men peker også på Kinas interesse for den mye omtalte jernbanen mellom Rovaniemi og Kirkenes.


-Det skjer mye her nord, sier direktør Lars Georg Fordal i Barentssekretariatet og viser til åpning av den nye grensebroen over Pasvikelva, men peker også på Kinas interesse for den mye omtalte jernbanen mellom Rovaniemi og Kirkenes.

I forbindelse med dagens åpning av nye E105 og broen over Pasvikelva til den norsk-russiske grensen på Storskog har det nemlig vært politiske møter og logistikkseminar med infrastruktur som hett tema.

- Vi er inne i en historisk dag nå som veien mellom Russland og Norge offisielt har åpnet. Likevel er det andre tema som også diskuteres i denne sammenhengen, som jernbane mellom Kirkenes og Rovaniemi, forteller han.

Det som var spesielt interessant og det folk ble overrasket over, var at Kina nå offisielt går ut med et ønske om jernbane på strekningen Rovaniemi-Kirkenes.

- Kinesiske myndigheter har allerede tegnet inn et potensielt jernbanespor på en global oversikt over infrastruktur som de selv har utarbeidet. Og dette er meget interessant, sier Fordal.

Det var under et logistikkseminar i forkant av åpningen av Norges nye vei og bro til Russland at jernbanen mellom Rovaniemi og Kirkenes ble et hett tema. (Foto: Martin Lerberg Fossum)
-Sa det rett ut

Og for dem som var på logistikkseminaret var det liten tvil om norske myndigheters holdning til jernbane mellom Finland og Norge.

-Han sa det rett ut, statssekretær Tom-Cato Karlssen for samferdselsdepartementet, at dersom Finland får finansiert jernbane fra Rovaniemi til norskegrensen, så skal departementet gjøre det som er i deres makt for å ta kostnadene for delen på norsk side, sier Fordal.

I tillegg ble det snakk om kollektive bussruter mellom Russland og Norge, som kanskje også tar turen til Finland.

-Dette er et direkte resultat av Barents-samarbeidet, uten tvil, sier en glad direktør.

Ikke bare er reisetiden fra Kirkenes til Murmansk redusert fra fem timer til nærmere tre.

-Samarbeid som dette legger grunnlag for dialog og samarbeid i et område som tross alt er militarisert og som i et større perspektiv rommer både frykt og skepsis internasjonalt, sier Fordal.




Nøkkelord