Kielsen fortsetter på Grønland - tross tilbakegang

Kim Kielsen continues to lead Greenland’s self-rule government, the Naalakkersuisut, following Tuesday’s elections. The question is who he will ask to join him in the new government – election winner Randi Vestergaard Evaldsen of the Demokraatit party (left) or election loser Sara Olsvig of IA? (Photo: Naalakkersuisut and Demokratiit).
Kim Kielsen og partiet Siumut fortsetter som regjeringsparti på Grønland, til tross for tilbakegang ved valget. Valgvinner er Demokraatit.


Kim Kielsen og partiet Siumut fortsetter som regjeringsparti på Grønland, til tross for tilbakegang ved valget. Valgvinner er Demokraatit.

Kielsens Siumut (sosialdemokratisk) fikk en tilbakegang på 7 prosentpoeng under valget tirsdag, men fortsetter likevel som det klart største partiet i parlamentet (Inatsisartut) med 9 mandater - 2 færre enn sist. 

Sara Olsvig og IA tapte stort

Dagen derpå fremstår Demokraatit (sosialliberalt), under lederen Randi Vestergaard Evaldsen, som vinneren, med 6 mandater av Inatsisartuts 31 seter. Det er en fremgang på 2.
Hans Enoksen og hans Partii Naleraq kommer inn med fire mandater, en mer enn sist.

Inuit Ataqatigiit - IA - (sosialistisk) er fremdeles nest størst på Grønland, men partiet - som ledes av Sara Olsvig - tapte stort og mistet 3 mandater og kommer tilbake med 8 i den nye nasjonalforsamlingen.

Det liberalistiske Atassut kommer ut med 2 mandater i det nye parlamentet, det er det samme som sist.

Vittus kom seg inn

Utbryteren Vittus Qujaukitsoq (som ble sparket som utenriksminister og forlot Siumut) kom seg såvidt innenfor stemmegrensen og skal representere sitt nye parti Nunatta Qitornai alene i Inatsisartut. 

Et annet utbryterparti, og som Nunatta Qitornai helt nytt, er Samarbeidspartiet som er en avskallling av Demokraatit. Deres førstekandidat, Tillie Martinussen, kom seg også inn i parlamentet - som eneste for dette partiet. 

Forhandlingene starter nå

Forhandlinger om hvem som skal følge Kim Kielsen og Siumut tilbake til regjeringskontorene i Nuuk starter allerede i dag. Kielsen har sagt at han vil forhandle med alle, og i siste periode har han vist at han og partiet også gjerne samarbeider med de fleste. 

Den koalisjonen som nå går av har bestått av Siumut, IA og Partii Naleraq, men den forrige koalisjonen som Kielsen dannet, rett etter valget i 2014, besto av Siumut, Demokraatit og Atassut. 

Trenger 16 stemmer

For å ha flertall i nasjonalforsamlingen trenger selvstyret (Naalakkersuisut) 16 stemmer. En koalisjon der Siumut og Demokraatit inngår trenger bare en ekstra stemme for å gå dette flertallet. Da vil Kielsen unngå å få sin sterkeste konkurrent, IA og Sara Olsvig inn i Naalakkersuisut, slik han har nå.

På den andre siden: En koalisjon mellom nettopp Siumut og IA vil skape det stabile flertallet en grønlandsk regjering kan trenge. De to er også ganske enige i mange politiske saker, men skilles på et viktig punkt: Synet på eventuell utvinning av uran fra grønlandske gruver. 


Nøkkelord