Katrín skal lede Islands nye regjering

Katrín Jakobsdóttír has been the Prime Minister of Iceland for just under three weeks; however, she has years of experience from politics. The picture shows her at session of the Nordic Council in Copenhagen. (Photo: Magnus Fröderberg/Norden.org)
41 år gamle Katrín Jakobsdóttir, som i dag har blitt utnevnt til Islands nye statsminister, er øyas tiende statsminister på ti år.


41 år gamle Katrín Jakobsdóttir, som i dag har blitt utnevnt til Islands nye statsminister, har lang fartstid i politikken.


Sagaøya har vært preget av politisk ustabilitet siden finanskrisen rammet, men nå er altså nok en statsminister på plass. Bare siden april 2016 har det vært to skifter i den fremstående posten.

41-åringen som skal lede den nye regjeringen, og som omtales på førstesiden av de aller fleste islandske medier i dag, var i perioden 2009 til 2013 minister for Utdannings-, forsknings- og kulturdepartementet. I den samme perioden ledet hun også departementet for nordisk samarbeid.

Islands nye koalisjonsregjering spenner over hele det politiske spekteret, fra venstre til høyre.

Den nye storkoalisjonsregjeringen består av venstrebevegelsen De grønne - hvor Jakobsdóttir er partileder - samt det konservative selvstendighetspartiet (Sjálfstæðisflokkurinn) og sentrumspartiet Framsóknarflokkurinn.

Ifølge NTB er Jakobsdóttir  – med sin inntreden – den tiende islandske statsministeren på ti år.



Nøkkelord