- Kan dekke en firedel av det norske markedet

Lakseegg fra det nye anlegget som skal stå klart i Sørfold i Nordland høsten 2018 kan dekke en firedel av det norske markedet, sir administrerende direktør Geir Wenberg i Salten Aqua. (Foto: Arne F. Finne og SalmoBreed).
Det nye lakserognanlegget Salten Aqua og SalmoBreed bygger i Sørfold kan dekke over 25 prosent av det norske markedet.


Det nye lakserognanlegget Salten Aqua og SalmoBreed bygger i Sørfold kan dekke over 25 prosent av det norske markedet.

Høsten 2017 står første byggetrinn ferdig i Sørfjorden i Sørfold i Nordland. Da tas den første stamfisken inn i anlegget, som i sin helhet er landbasert. Hele fiskens livssyklus, fra rogn til den er ferdig stamfisk, foregår på land.

100 millioner rognkorn

Stamfisken skal gyte, og når andre byggetrinn er ferdig, på høsten 2018, er man i gang med en rognproduksjon på omkring 100 millioner rognkorn i året. Og da har hele anlegget kostet 360 millioner kroner.

- Dette representerer omtrent en firedel av hele det norske markedet – i dag, forteller administrerende direktør Geir Wenberg i Salten Aqua til High North News.

Wenberg forteller at mellom 70 og 80 prosent av de om lag 100 millioner eggene til slutt ender opp som matfisk.

Den nye fabrikken i Sørfjorden i Sørfold skal produsere omkring 100 millioner lakserognkorn i året, nok til å dekke 25 prosent av det norske markedet for smolt. Men kapasiteten blir langt høyere. (Foto: SalmoBreed)
Den nye fabrikken i Sørfjorden i Sørfold skal produsere omkring 100 millioner lakserognkorn i året, nok til å dekke 25 prosent av det norske markedet for smolt. Men kapasiteten blir langt høyere. (Foto: SalmoBreed)

Erstatter eksisterende

- I og med at vi samarbeider med SalmoBreed, som har en markedsandel på omkring 130 millioner rognkorn i året, så vil vår produksjon erstatte en del av den produksjonen som foregår på anlegg som etter hvert skal fases ut, forteller Wenberg.

Han understreker at uten samarbeidet med SalmoBreed hadde ikke dette anlegget kunne blitt bygget. Produksjonen skal baseres på SalmoBreed laksestamme, og Salten Aqua og SalmoBreed eier det nye selskapet sammen, med hver sin halvdel hver.

Heldig utsettelse

- Vi hadde ikke kunnet bygge opp en så stor produksjon uten at vi kom inn i deres markedsandel.

Prosessen frem til byggestart i fjor har vært ganske lang og kronglete, men det har, ifølge Wenberg, egentlig kommet ut som en fordel.

- Vi startet prosjekteringen for sju år siden, men ble forsinket blant annet av et eierskifte i SalmoBreed – som altså eier det avlssystemet vi samarbeider med. Det gjorde at vi måtte stanse prosjektering en stund.

Betydelig bedre prosjekt

I tillegg var det en dropp i markedet i 2012, der hele næringen opplevde et dårlig år, noe som også gjorde oss litt mer avventende. Men egentlig var dette bare bra. Det prosjektet vi nå har kommet opp med, og er i gang med, er betydelig bedre enn det vi hadde på tegnebrettet for noen år siden, forteller Wenberg.

Nylig ble det kjent at selskapet Finneid Sveis på Fauske hadde fått hovedoppdraget med å sette opp fabrikken i Sørfold, et oppdrag til mellom 40 og 50 millioner kroner. (Tidligere omtalt i Avisa Nordland).

Lokale entreprenører vinner

- Hvor viktig er det for dere å bruke lokale leverandører underveis i dette prosjektet?

- Det er kjempeviktig. Vi er opptatt av å bruke det som finnes lokalt, og vi er veldig glad for at de når opp i den harde konkurransen som det jo er om de store kontraktene – som grunnarbeid, betongarbeider, stål osv.

Kvaliteten vet vi at de har, og de har vært best også på pris, i konkurranse med resten av landet, og det er jo kjempefint, sier Geir Wenberg.

Mellom 70 og 80 prosent av lakseeggene som skal produseres i anlegget i Sørfold vokser opp og blir matfisk. (Foto: SalmoBreed).
Mellom 70 og 80 prosent av lakseeggene som skal produseres i anlegget i Sørfold vokser opp og blir matfisk. (Foto: SalmoBreed).

Kapasitet for vekst

Kapasiteten på fabrikken som bygges opp i Sørfjorden er i realiteten adskillig større enn de 100 millioner rognkornene som kan produseres fra 2018. Men i en næring der det ikke har vært reell vekst de tre siste årene er det der man vil legge seg – i første omgang.

- Det snakkes jo om en femdobling av norsk lakseproduksjon i årene fremover, men dette er jo en biologisk produksjon så det kommer alltid til å være utfordringer i forhold til biologi og sykdom og slik ting.

God utvikling og gode kunnskaper

- Men samtidig har vi etter hvert god utvikling og gode kunnskaper om hvordan vi skal beskytte oss mot sykdom – gode vaksiner, god drift og vi forstår veldig mye av hvordan vi kan forebygge. Politikerne sier at en femdobling må være målet, og det tror jeg er gjennomførbart. Da er vi i nærheten av det som er størrelsen på dagens oljeeksport.

-Men uten vekst i de tre siste årene? Er det bare lakselusa som er problemet, eller handler det om andre ting også?

For strengt regelverk

- Det er ikke bra at 2015, -16 og -17 er uten vekst. Alle næringer i utvikling bør jo ha vekst. Det er også klart at vi må erkjenne at vi har et luseproblem, at det er en stor utfordring som må løses.

- Men; dagens regelverk er for strengt, og skjærer alle over én kam. Man har jo ikke fått konsesjoner og muligheter for vekst selv i områder der de ikke har hatt noe lakselusproblem. Det er klart at dette hindrer den potensielle veksten i næringen, sier Geir Wenberg i Salten Aqua.





Nøkkelord