Jubler for nye nordnorske arbeidsplasser

Prosjektdirektør Nina Kiviijervi Jonassen og direktør Kjell Giæver i Petro Arctic er fornøyde med Statoils plan for driften av Johan Castberg. (Foto: Petro Arctic)
Petro Arctic jubler etter at Statoil i dag sendte ut konsekvensutredningen for Johan Castbergprosjektet, et av Europas største industriprosjekter.

 
Petro Arctic jubler etter at Statoil i dag sendte ut konsekvensutredningen for Johan Castbergprosjektet, et av Europas største industriprosjekter. 

Interesseorganisasjonen Petro Arctic omtaler Johan Castberg som det neste kapittelet i det nordnorske oljeeventyret.

- Dagens beslutning styrker petroleumsklyngene i Nord-Norge, flere hundre arbeidsplasser og ikke minst mange muligheter for våre medlemsbedrifter til leveranser hvert eneste år til 2050, sier direktør Kjell Giæver i Petro Arctic. 

- Medlemsbedriftene våre, fra Helgeland i sør til Honningsvåg i nord, står klare med sveiseapparat og kloke hoder, klare til å konkurrere om oppdrag, sier Giæver. 

Les: Johan Castberg vil gi 500 arbeidsplasser i nord

Blant Europas største 

Statoil er operatør for Johan Castberg, og konsekvensutredningen som ble sendt ut i dag er en viktig milepæl mot den endelige utbyggingsplanen for feltet, som er planlagt ferdig i løpet av året. 

Johan Castberg ligger nordvest i Barentshavet, omtrent midt mellom fastlandet og Bjørnøya. Det første funnet på feltet ble gjort i 2011, 1250 meter under havbunnen, på omtrent 360 meters dyp. Feltet består av flere funn som totalt strekker seg over ca 7 kilometer, og inneholder mellom 450-650 millioner fat olje. 

Det er planlagt oppstart i 2020, og anslått drift på feltet er 30 år. 


Ringvirkninger

I følge en pressemelding fra Petro Arctic vil utbyggingen gi store ringvirkninger i hele landsdelen. Johan Castberg skal ivaretas med forsynings- og helikopterbase i Hammerfest, og driftsorganisasjonen skal ligge i Harstad. Det er også prioritert å rekruttere offshorepersonell fra Finnmark. Petro Arctic mener at forsyningsbasen i Hammerfest vil gi en sysselsettingseffekt på 30-45 årsverk, og helikopterbasen mellom 12 og 15 årsverk.   
I driftsorganisasjonen i Harstad er det forventet en sysselsettingseffekt på 40-45 årsverk. 

I tillegg skal Statoil for å sikre en langsiktig oppbygging av det petroleumsrelaterte kompetansemiljøet i Finnmark i samarbeid med andre operatører, leverandører og lokale myndigheter ta initiativ til en gjennomgang av mulige tiltak. Planen for dette skal lanseres i løpet av året, og målet er å ruste Finnmark for å ta en sterkere posisjon i den teknologidrevne utviklingen av Barentshavet.

- En slik satsing fra Statoil er helt i tråd med Petro Arctics langvarige arbeid for å skape varige ringvirkninger i Nord-Norge, sier styreleder Yngve Vassmyr i Petro Arctic.
 

Nøkkelord