Store Norske skriver ønskeliste

Store Norske gikk med 183,3 millioner kroner i underskudd før skatt i frøste kvartal. (Foto: SNSK)
Framtiden til Store Norske Spitsbergen Kulkompani avhenger både av kapital og politisk tilslutning.
Framtiden til Store Norske Spitsbergen Kulkompani avhenger både av kapital og politisk tilslutning. Nå jobbes det med ønskelisten, eller framtidsplanen, som skal overleveres eierne neste måned. 

Styret jobber nemlig med en plan for hvordan selskapet kan sikres på kort sikt, og hvilken omstilling som må til for å løse utfordringene på lengre sikt. 

Arbeidende styreleder Annette Malm Justad er ordknapp når Dagens Næringsliv spør henne hva selskapet vil be næringsministeren om, men sier de står i oppløpet for å spesifisere behovene. 

- Forretningsmessig og klimamessig er fremtiden for kull ikke lys. Derfor er det så viktig for oss å arbeide med alternative forretningsområder for Store Norske, der vi kan benytte kompetansen og fordelene vi har, blant annet på logistikk, vedlikehold og utviklingen av basefunksjoner for Svalbard. Det ønsker vi å bruke ressurser på. Men alt dette vil eier måtte ta stilling til, sier styreleder Justad til DN.

Hjørnesteinsbedrift

Store Norske er under hardt press som følge av lave kullpriser, og måtte denne måneden si opp hundre ansatte. Selskapet har en sentral rolle som hjørnesteinsbedrift på Svalbard, og hele samfunnet vakler når det går dårlig med det statseide selskapet.  

Les også: Nedleggelse vil være katastrofalt

Frps næringspolitiske talsmann, Øyvind Korsberg, sier til DN at staten og styret må bli enige om en langsiktig plan og finansiering. Han mener staten må bidra til at kullproduksjonen på Svalbard fortsetter, og peker på muligheten for å selge en større andel av kullet til kraftintensive bedrifter i Nord-Norge, som har behov for industrikull. Denne energikilden finnes det i dag ingen gode miljøvennlige alternativer til. Korsberg mener det er bedre med kortreist kull enn langreist. 

Nestleder i regjeringens støtteparti, Ola Elvestuen, mener at tiden for kulldrift på Svalbard nå snart er over. Diskusjonen er viktig og må tas nasjonalt. Han vil avvente selskapets plan før han mener noe om hvor lang tid det skal ta å avvikle driften og hvor mye staten skal bidra. 



Les vår reportasje fra Longyearbyen i desember: Kampen om framtida på 78 grader nord


Les også: 

- En nedleggelse av Store Norske vil være katastrofalt

Utelukker ikke krisekapital til Store Norske 

Minst hundre mister jobben 


Styreleder tar over 

Nøkkelord