"Ja, vi har øl, men vi selger det ikke - til deg"

Så blir det sterkere øl enn pilsner og IPA til alle, også de fastboende, på Svalbard likevel. (Foto: Svalbard bryggeri og Svalbardbutikken)
Regjeringen vil tillate salg av øl over 7 prosent på Svalbard, men fastboende får kun kjøpe 24 flasker over disk.

 

Regjeringen vil tillate salg av øl over 7 prosent på Svalbard, men fastboende får kun kjøpe 24 flasker over disk.

"Ja, sterkøl har vi, men du får ikke kjøpe det" - kan bli en vanlig replikk på Nordpolet på Svalbard, om ikke helseminister Bent Høie hiver seg rundt og endrer en forskrift raskt.

Bakgrunnen er at forskriftene om alkoholordning for Svalbard blir endret fra nyttår, slik at det skal bli lov å selge øl med en alkoholprosent også over 7 – noe som ikke er tilfelle i forskriften slik den lyder i dag:

Salg og skjenking av øl som inneholder mer enn 7 volumprosent alkohol og brennevin som inneholder mer enn 60 volumprosent alkohol er forbudt. 

I den nye forskriften heter det bare at: Salg og skjenking av brennevin som inneholder mer enn 60 volumprosent alkohol er forbudt.

Endringen som nå skal gjennomføres kommer ikke minst på grunn av innsatsen til tidligere gruvebus Robert Johansen. Han har i en årrekke kjempet for lovendring slik at det kan brygges øl på Svalbard, og er gründeren bak Svalbard bryggeri – verdens nordligste ølbryggeri.


Fastboende får ikke kjøpe

Men – det er en liten hake ved endringen som gjør det lovlig å selge sterkere øl. I det som nå ligger klart til ny «Forskrift om alkoholordningen på Svalbard», paragraf 2-3, heter det nemlig:

Personer som er innført i registeret for befolkningen på Svalbard, kan kjøpe følgende månedlig kvote:

-inntil 2 flasker brennevin (eller inntil 4 flasker sterkvin)

-inntil 0,5 flaske sterkvin (alternativt 1 flaske annenhver måned)

-inntil 24 bokser eller halvflasker øl som ikke inneholder mer enn 4,7 volumprosent alkohol.

Av årlig kvote kan likevel inntil 24 bokser eller halvflasker inneholde over 4,7 volumprosent alkohol.

-Svakvin for rimelig forbruk.


Ber om rask endring

I praksis kan altså fastboende på Svalbard bare kjøpe 24 bokser eller halvflasker av det sterkere ølet per år over disken på Nordpolet. På skjenkesteder er det ingen slike restriksjoner, noe som har fått Venstres Trine Schei Grande til å skrive følgende spørsmål til helseministeren:

"Kan statsråden få til en rask endring slik at det også blir lov å kjøpe?"

I begrunnelsen for spørsmålet skriver Grande blant annet:

"I prosessen har man ikke fulgt opp med å gi fastboende en tilsvarende adgang til å kjøpe sterkere øl over disk. Forskriftens § 2-3 legger videre en begrensning i hva fastboende kan kjøpe når det kommer til alkoholstyrke på øl. Endringen i § 1-8 vil gjøre det lovlig for Nordpolet å selge sterkere øl over disk, men endringen er av svært begrenset nytteverdi dersom befolkningen ikke får lov til å kjøpe den". 

Helseminister Bent Høie har ennå ikke svart på spørsmålet, som ble sendt i dag, 1. desember. 

Etter planen skal den nye forskriften tre i kraft fra 1. januar 2018.



Nøkkelord