Island med ambisiøst klimamål: Vil overgå Paris-avtalen

Katrín Jakobsdóttír has been the Prime Minister of Iceland for just under three weeks; however, she has years of experience from politics. The picture shows her at session of the Nordic Council in Copenhagen. (Photo: Magnus Fröderberg/Norden.org)
Da Islands nye statsminister Katrín Jakobsdóttir møtte president Emmanuel Macron i Frankrike i forrige uke, gjorde hun det klart at politikerne på sagaøya har satt seg klare og ambisiøse klimamål.


Da Islands nye statsminister Katrín Jakobsdóttir møtte president Emmanuel Macron i Frankrike i forrige uke, gjorde hun det klart at politikerne på sagaøya har satt seg klare og ambisiøse klimamål.

Islands ambisjon er nemlig å overgå klimamålene i den såkalte Paris-avtalen. Det kom frem under forrige ukes klimatoppmøte One Planet Summit i den franske hovedstaden.

Til sammen 200 land signerte i 2015 Paris-avtalen, som har som mål å stanse global oppvarming på 2 eller helst 1,5 grader celsius.

Målet vil kreve en radikal omlegging av verdens energibruk, og president Donald Trump har i etterkant av signeringen kunngjort at han vil trekke USA ut av avtalen.

Over femti statsoverhoder deltok på forrige ukes klimatoppmøte, og beslutningen fra den islandske regjeringen ble ifølge Iceland Monitor varmt mottatt i Frankrike.

- Jeg presenterte Islands mål for et karbonfritt Island i 2040, og hvordan vi skal nå dette målet, og det ble godt mottatt. Som en liten nasjon med fornybar energi har vi gode muligheter til å gå videre. Det er andre nasjoner som setter seg slike mål, men vår tidsplan er ambisiøs og vi skal være fem år foran våre naboer i Norden, sier Jakobsdóttir.

41-åringen ble utnevnt til statsminister i månedsskiftet, og er den tiende islandske statsministeren på ti år.

Jakobsdóttir har tidligere ledet det islandske departementet for nordisk samarbeid, og hun har også vært minister for utdanning, forskning- og kultur. 



Les også: Fra luft til stein - CO2 lagring på Island

Nøkkelord