Internasjonalt samarbeid stopper bunntråling

Hvem skal eie havet, spør SV. (Foto: ashokboghani/Flickr)
Ingen nye områder rundt Svalbard og nordover skal bunntråles før det er gjort en grundig miljøkartlegging, det har den norske og russiske havfiskeflåten bestemt seg for.


Ingen nye områder rundt Svalbard og nordover skal bunntråles før det er gjort en grundig miljøkartlegging, det har den norske og russiske havfiskeflåten bestemt seg for.

Et område dobbelt så stort som Frankrike er frivillig vernet inntil bunnmiljøet er kartlagt. Avgjørelsen er tatt i samarbeid med den europeiske sjømatindustrien, og er en historisk avtale som skal bevare det marine miljøet i Arktis. 

Fortsatt bærekraft

Havfiskeflåtens organisasjon, Fiskebåt, har trappet opp sitt arbeid med å sikre at fisket i nordområdene fortsatt holder seg bærekraftig selv om klimaendringer og issmelting skaper nye utfordringer. 

– Vi arbeider etter visjonen om “En miljøvennlig og lønnsom fiskeflåte som leverer sunn mat fra godt forvaltede bestander i verdens reneste havområder”. Dette forplikter, sier ressursdirektør Jan Ivar Maråk, til fiskebåt.no.
Organisasjonen har tidligere jobbet for å få miljømerket sentrale norske fiskerier etter den internasjonale MSC-standarden, og vern av havbunn og sårbare arter inngår som en viktig del av denne. 


Havbunnen må kartlegges

Fiskebåt har blant annet forpliktet seg til å ikke drive torskefiske med trål i områder av Barentshavet hvor det tidligere ikke er drevet regulært fiske etter torsk tidligere. Næringen har også forpliktet seg til å bidra til å identifisere spesielt sårbare områder i Barentshavet, og skal frivillig avstå fra å fiske her inntil det er gjort en grundig kartlegging av havbunnen og vurdert om den trenger vern.

Fiskeriene i Barentshavet og rundt Svalbard er bærekraftige og godt forvaltet, og Norge har de siste årene brukt store ressurser på å kartlegge bunnforholdene langs norskekysten og i Barentshavet. Allerede er et område på 74.000 kvadratkilometer rundt Svalbard vernet, og det er flere områder langs norskekysten som er vernet mot fiske for å ta vare på korallrev. 

Jan Ivar Maråk fra Fiskebåt mener Norge har all grunn til å være stolt av sin fiskeriforvaltning i nordområdene: 

- Arbeidet med denne avtalen har gitt Norge en unik anledning til å informere sentrale markedsaktører i Europa om hvordan Norge arbeider langsiktig for å sikre et fortsatt bærekraftig fiske i Barentshavet, sier Maråk. 


Historisk avtale mener Greenpeace

Den nye avtalen er forhandlet fram i samarbeid med blant annet Greenpeace, og flere matvarekjeder som McDonalds, Espersen og Tesco. 

Greenpeace Norges leder Truls Gulowsen kaller avtalen historisk: 

- Dette er en historisk avtale for Arktis og for miljøet. Den sikrer store miljøverdier og flere truede arter mot bunntråling, sier Gulowsen. 


Utfordrer regjeringen

Greenpeace mener denne avtalen vil fryse fotavtrykket fra havfiskeflåten, og stoppe den videre utvidelsen av fiskerisonene ettersom større områder åpner seg nordover. Nå utfordrer miljøorganisasjonen regjeringen, som de mener somler: 

- Vi vil berømme Fiskebåt og sjømatindustrien for å ha inngått denne historiske avtalen. Her har industrien vist vei, mens myndighetene somler. Avtalen viser at den norske havfiskeflåten tar føre-var-prinsippet på alvor. Nå må norske myndigheter også ta ansvar, sier Gulowsen, som selv har deltatt i forhandlingene som førte fram til avtalen. 

- Nå forventer vi at klima- og miljøvernminister Vidar Helgesen følger opp dette og sikrer naturområdene rundt Svalbard. Områdene som hittil har vært beskyttet av isen i Arktis er blant de siste områdene i verden som er uberørt av tråling, sier Gulowsen. 

 

Nøkkelord