- Ingen i København kan hindre vår selvstendighet

- En dansk statsministers forfengelighet kan ikke gå foran Færøyenes selvstendighet, slår Poul Michelsen fast. Michelsen er utenriksminister på Færøyene og leder av partiet Fremskritt. (Foto: Færøyenes regjering).
- En dansk statsministers forfengelighet stopper ikke Færøyenes selvstendighet, sier Færøyenes utenriksminister Poul Michelsen.


- En dansk statsministers forfengelighet stopper ikke Færøyenes selvstendighet, sier Færøyenes utenriksminister Poul Michelsen foran det årlige riksmøtet.

Utenriksminister Poul Michelsen på Færøyene mener at Riksfellesskapet mellom Danmark, Grønland og Færøyene må endre så raskt som mulig.

I et intervju med ukebrevet Mandag Morgen (bak betalingsmur) slår Michelsen fast at "en dansk statsministers forfengelighet ikke kan stoppe Færøyenes selvstendighet". Michelsen understreker at han uttaler seg som leder av partiet Framsókn (Fremskritt), som han selv beskriver som et liberalt nasjonalparti, og ikke den færøyske regjeringen.

Han er klar på at Færøyene ikke kan ta hensyn til om en dansk statsminister vil måtte oppleve oppsplitting av riksfellesskapet som et nederlag. 


Må ha ny samarbeidsavtale.. 

Til Mandag Morgen sier Michelsen at forholdet som er innenfor riksfellesskapet mellom Danmark og Færøyene ikke kan fortsette.

- Færøyene og Danmark må så raskt som mulig innlede forhandlinger en ny samarbeidsavtale som likestiller begge parter. I denne avtalen skal Færøyene ha full selvstendighet, fremholder Michelsen, og understreker at en selvstendig handels- og utenrikspolitikk er helt avgjørende for Færøyenes utvikling.

- Den nye samarbeidsavtalen må gi Færøyene selvstendig medlemskap i alle internasjonale organisasjoner, sier utenriksministeren, som likevel mener at Færøyene og Danmark kan samarbeid om sikkerhets- og pengepolitikk. 


..og egen grunnlov 

- Dette handler om politikk, og hvis man ikke kan gi Færøyene det vi ønsker innenfor den danske grunnloven, så får man gjøre det utenfor grunnloven. Den danske grunnloven har ikke noe med oss (Færøyene) å gjøre. Vi har aldri stemt over den, den har bare kommet. Det er derfor vi må ha vår egen grunnlov, sier Poul Michelsen.


Innholdet i intervjuet med Michelsen kommer fra en uttalelse som ble vedtatt av partiets landsmøte siste lørdag. Det tas det til orde for å starte en "seriøs og fordomsfri debatt mellom København, Nuuk og Torshavn om hvordan de tre landene kan arbeide sammen i fremtiden". 

Store deler av intervjuet med Poul Michelsen er også gjengitt i den grønlandske avisen sermitsiaq.ag

Det årlige Riksmøtet mellom Danmark, Grønland og Færøyene startet i går på Færøyene, og fortsetter i dag, tirsdag. På agendaen står blant annet forholdet til EU og Brexit, utenlandske investeringer på såvel Grønland som Island og andre forhold om samarbeidet mellom de tre landene.



Nøkkelord