Industrien har ønskelisten klar:

Direktør Arve Ulriksen i Mo industripark og de andre deltakerne fra industrien på Helgeland har en klar ønskeliste til Næringsdepartementets industrimelding. (Foto: Mye i media)
Næringsdepartementet har vært i Mo i Rana og fått innspill til den kommende industrimeldingen.

Næringsdepartementet har vært i Mo i Rana og fått innspill til den kommende industrimeldingen.


- Vi er veldig fornøyd med at departementet prioriterte å komme til Mo i Rana og Helgeland i denne innspillsrunden, sier direktør Arve Ulriksen i Mo industripark.

Foruten industriparken var også lokal industri, politikere, LO og Norsk Industri med på møtet med statssekretær Lars Jacob Hiim, og stikkordene som kom fra Helgeland handler om energi, infrastruktur, sirkulær økonomi og klynger.

Kortreist kraft som bør utnyttes

I Nordland har man rikelig med kortreist kraft, og det er ikke bare et gode for fylket selv, men for hele samfunnet, siden det gir lavere investeringsnivå og med det lavere priser for forbrukerne. Det gir også et betydelig mindre energitap. I Mo industripark mener man at bruken av kortreist kraft bør premieres.

Norge må fortsette med ordninger som gi eksportrettet kraftkrevende industri forutsigbarhet når det kommer til kraft. Når prosessindustrien planlegger investeringer er det med perspektiver på flere tiår, det er derfor avgjørende at myndighetene sørger for forutsigbare rammebetingelser mener helgelandsmiljøet.
"Grønt" arbeid er en suksessfaktor

Sirkulær økonomi, at avfall fra en prosess er råvare i en annen, at vi går bort fra den lineære økonomien hvor et produkt ender i avfall, er en suksessfaktor til grønn vekst innen prosessindustrien i hele Norge.

Og industriklynger, slik som Mo industripark er, er et svært godt utgangspunkt for å utvikle en enda mer sirkulær økonomi, siden det gjør det mulig for flere bedrifter å dra nytte av hverandres restprodukt, restvarme eller andre ressurser.

Formålet i en sirkulær økonomi er at ressursene beholdes i økonomien selv om produktet ikke lenger brukes til sitt opprinnelige formål. I ytterste konsekvens vil dette bety at avfall som konsept forsvinner, og heller ses på som en råvare. Med flere ulike bedrifter og nisjer i samme klynge er det åpenbart lettere å dra veksler på hverandre. 

I Mo industripark har man sammen med Eydeklyngen og Herøya industripark utarbeidet et notat med en 11-punktsliste over hvordan Norge kan utvikle sirkulær økonomi i prosessindustrien. Økt satsing på sirkulær økonomi vil fremme konkurransekraften i norsk prosessindustri mener de tre klyngene, og de er klare på at myndighetenes arbeid med sirkulær økonomi bør skje i tett samarbeid med prosessindustriklyngene. 



Belønne grønt arbeid 

Næringen foreslår blant annet at virkemiddelapparatet organiseres slik at mer "grønne" resultatet belønnes, slik det for eksempel er gjort med NOx-fondet, en frivillig ordning som fungerer godt. 
Industrien mener det bør innføres flere slike ordninger som gjør det mulig å produsere mer "grønt" uten å tape på dette økonomisk. Staten kan bruke den makten de har i offentlige innkjøp som et virkemiddel, eller skape fortrinn for produkter som er produsert mer miljøvennlig enn andre.

Det bør også etableres et virkemiddel som kan avlaste industriens risiko med å introdusere ny teknologi.  


- Se til EUs prioriteringer

Hvis man så i tillegg klarer å få på plass mer industrivennlig infrastruktur skulle mye ligge til rette for at ressursgrunnlaget i Nord-Norge kan sikre Norges velferd i framtiden:

Helt konkret er det intermodale havneanlegg tilknyttet E6 og annet kritisk veinett med jernbanetilknytning som er ett av ønskene fra Mo. Digital infratruktur må også på plass, og interkontinentalt høyhastighetsfibernett med tilgang til såkalt sort fiber vil danne grunnlag for nye etableringer av digitalindustri.

Industriparken ber også Næringsdepartementet om å se til EU når de prioriterer samferdselstiltak, og se på EUs arktiske strategi som kom i vår. EU planlegger å forlenge sine transportkorridorer inn i Arktis, og utvalgte havner i Nord-Norge er tiltenkt en større rolle.
Statssekretær Lars Jacob Hiim, Nærings- og Fiskeridepartementet. (Foto: Mye i media)
Statssekretær Lars Jacob Hiim NFD Innspillsmøte i Mo industripark med Næringsdepartementet. (Foto: Mye i media)
Innspillsmøte i Mo industripark med Næringsdepartementet. Her: Arve Ulriksen (Foto: Mye i media)
Innspillsmøte i Mo industripark med Næringsdepartementet. Her: Arve Ulriksen (Foto: Mye i media)

Nøkkelord