Laksebonanza på Færøyene

Etter at Russland nektet mer import av norsk laks er det klondyke for laksenæringen i andre nordatlantiske land.

Etter at Russland nektet mer import av norsk laks er det klondyke for laksenæringen i andre nordatlantiske land. 

Før importforbudet var omkring 80 prosent av laksen som ble solgt i Russland norsk. Nå må denne erstattes av laks fra andre land, og både Island og Færøyene opplever enorm etterspørsel etter at de ble russernes nye hovedleverandør av importert fisk, skriver The Arctic Journal

Lakseprisene har gått rett til himmels på Færøyene som en følge av situasjonen. 56 kroner kiloen er den høyeste lakseprisen noen sinne på øyene. 

Hverken Island eller Færøyene er EU-medlemmer, og er derfor ikke en del av sanksjonene mot Russland. De er heller ikke rammet av de russiske importsanksjonene. 

Færøyenes største lakseeksportør, Bakkafrost, sier til Arctic Journal at de antar å øke salget til Russland med 20 prosent i år, noe som vil gjøre Russland til et av de viktigste markedene for færøysk laks. Å møte etterspørselen etter laks skal likevel godt gjøres, for selv om alt som produseres av laks på Færøyene eksporteres til Russland vil det kun utgjøre en tredjedel av volumet Norge tradisjonelt har eksportert til naboen i øst. 

Nøkkelord