- Ikke rart russerne er angstbitersk

Former Lieutenant General, General Inspector of the Army and Head of the UN Observer Mission in the Middle East Robert Mood (right) in conversation with editor Arne O. Holm of High North News during an event in Stormen Culture Hall in Bodø, Norway, last week. (Photo: Arne F. Finne)
- Historisk har Russland all mulig grunn til å ha et angstbitersk forhold til Europa og vesten, og et rakettskjold kan virke utfordrende, sier Robert Mood til High North News.


- Historisk har Russland all mulig grunn til å ha et angstbitersk forhold til Europa og vesten, og et rakettskjold kan virke utfordrende.

Robert Mood, tidligere generalløytnant, tidligere sjef for FNs observatørstyrke i Syria og sjef for FNs observatørkorps i Midtøsten og dessuten generalinspektør for hæren i Norge, er tindrende klar: - Russland har større grunn til å være engstelig for vesten enn omvendt. 

I dette intervjuet med High North News, gjort etter at den tidligere toppoffiseren deltok i en samtale under arrangementet "Lytring" i Stormen i Bodø, utdyper Robert Mood hvorfor Russland oppfatter at balansen mellom øst og vest er i ferd med å forrykkes.

- Moskva har nesten blitt tatt to ganger, den ene gangen av Napoleon, den andre gangen var det Hitler. Det er ikke noe rart at Moskva har et angstbitersk forhold til Europa og vesten, og ser på oss som en utfordring, sier Mood.

Kald krig-retorikk

Mood, som også har fått Fritt Ords pris for 2016, tror at noe av årsaken til den spente situasjonen mellom Russland og NATO ligger nettopp i vår manglende evne til å se verden fra et annet ståsted enn vårt eget, for eksempel fra Moskva.

 

- Russland har all mulig grunn til å ha et angstbitersk forhold til Europa og vesten, og det planlagte rakettskjoldet kan være problemtisk for balansen, sier Robert Mood til High North News. (Foto: Arne F. Finne).
- Russland har all mulig grunn til å ha et angstbitersk forhold til Europa og vesten, og det planlagte rakettskjoldet kan være problemtisk for balansen, sier Robert Mood til High North News. (Foto: Arne F. Finne).

- Her ligger muligens noe av svøpen, at vi kanskje ikke håndterer dette godt nok når vi omgir oss med en slags ny kald krig-retorikk, sier Robert Mood til High North News.

 

Et diplomatisk spill

- Er denne retorikken i seg selv farlig? Vi hører ofte at både NATO-sjef Jens Stoltenberg og Norges utenriksminister Børge Brende snakke om russisk styrkeoppbygging i nord og økende russisk aggresjon, som må besvares fra vestens side. Bygger retorikken opp under det russiske angstbildet?

- Vi skal være klar over at det også foregår et diplomatisk spill, der Russland har et veldig profesjonelt propagandaapparat. Utenriksminister Lavrov er kanskje verdens mest profesjonelle diplomat, det er utrolig imponerende hvordan han manøvrerer.

Rakettskjold bekymrer

Sett fra et slikt synspunkt må ingen la seg overraske av at Russland, for eksempel, bruker den amerikanske tilstedeværelsen i Trøndelag for det den er verd i en propagandasetting. Det er en side av saken.

Men hvis Russlands analyse er at det Norge og NATO gjør, utsetter dem og deres militærstrategiske baser i nord for risiko, så er det en alvorlig situasjon, presiserer Mood.

- Har du inntrykk av at russerne gjør det – ser på aktiviteten på denne siden av grensen som en risiko for dem selv?

- Nei – jeg har ikke det. Men planene om et rakettskjold er et mer åpent spørsmål, selv om jeg ikke tror de ser på det som en direkte trussel heller, sier Robert Mood.

Balansen forrykkes

- Men det er jo slik, hvis du er i en duell, at hvis motstanderen gjør seg "usårbar", så er det en ubetinget fordel ham - dersom man skal inn i offensive operasjoner. Det er enkel og gammel militærstrategi, og det er et bilde Russland åpenbart er urolig for.

Den tidligere generalløytnanten peker på balansen som eksisterte under den Kalde krigen - Mutual Assured Destruction (MAD) - der begge parter skulle vite (og visste) at den andre parten kunne ramme deg, dødelig ødeleggende.

Terrorbalanse og lavspenning

- Denne terrorbalansen var jo nettopp ikke basert på at vi hadde en beskyttende boble over oss, men det motsatte, at du kan ramme meg og jeg kan ramme deg. Denne kunnskapen gjorde at man var interessert i lav spenning.

Men i det øyeblikket den ene parten kan gjemme seg bak en total beskyttelse – og likevel iverksette angrep mot den andre parten – da har man rokket ved denne balansen. Og det er jo ikke vanskelig å se at det kan oppfattes som problematisk.

- Det kan virke som om yrkesmilitære analytikere har et mer balansert syn på den russiske aktiviteten i nord enn den politiske ledelsen?

Russisk gjenoppbygging

- Det er i alle fall slik at de som jobber med militær strategi på høyt nivå har dette som yrke. Og det er sant at mye av det Russland gjør i nord er å ta igjen det tapte, gjenoppbygge etter mange års forsømt vedlikehold og forfall av militære installasjoner, mer enn en styrkeoppbygging.

I 1994 sto jo russiske offiserer og fisket på isen for å holde liv i familien, de fikk ikke lønn på seks måneder, de gikk på stabsskolen og fikk ikke lønn. Tenk på den ydmykelsen. Russland har utvilsomt en del å ta igjen, avslutter Robert Mood.



Nøkkelord