Kvanefjell Grønland m Sara, Naaja, Steen L og quest, urangruvefelt cropped
IAs Sara Olsvig regner nok med støtte fra sin tidligere partifelle, Naaja Nathanielsen (t.v.) og håper at Atassuts Steen Lynge stemmer etter hjertet. Da mangler opposisjonen bare én stemme på å få flertall for folkeavsteming om uranutvinning. (Ill.: Google Maps og Pixabay. Foto: IA og Naalakkersuisut).

IA jobber for folkeavstemning om uran

 

Det største opposisjonspartiet, Inuit Ataqatigiit (IA) forsøker å samle flertall i parlamentet for et krav om folkeavstemning i uranstriden på Grønland.

For å stable på beina et flertall i nasjonalforsamlingen Inatsisartut må IA klare å slå en kile inn i regjeringskonstellasjonen, ledet av Siumuts Kim Kielsen. Og det kan la seg gjøre.

Prøver å bygge flertall

IA har invitert det andre opposisjonspartiet, Partii Naleraq, og den uavhengige representanten Naaja Nathanielsen (tidligere IA) samt et av koalisjonspartiene, Atassut, til samtaler om uranspørsmålet, der målet er å forlange en folkeavstemning.

Steen Lynge fra Atassut (liberalistisk) har tidligere selv gått inn for folkeavstemning, men blitt presset til retrett av eget parti.  I et forslag fra partiet, ført i pennen av samme Lynge, og som foreligger til den pågående parlamentsamlingen heter det imidlertid at:

«Sunt for demokratiet»

«Det er sunt demokrati å ta befolkningen med på råd i saker som kan bety store endringer for fremtiden. Valg gir ikke de folkevalgte ubegrenset myndighet til å treffe beslutninger i saker som har så stor betydning for fremtiden. Gruvedrift (råvareutvinning) med innhold av radioaktive stoffer hører med i den kategorien der det er nødvendig og riktig først å høre befolkningen gjennom en folkeavstemning».

På bakgrunn av dette forslaget, som skal behandles i Inatsisartut onsdag 27. april, har lederen i IA, Sara Olsvig, sendt ut en pressemelding der hun inviterer til klargjøringsdialog.

«Et interessant forslag»

«Vi finner forslaget fra Atassut interessant…… og med et dialogmøte ønsker vi å få klarlagt nøyaktig hva som er formålet med forslaget fra Atassut……..Vi legger merke til at Atassut snakker høyt om spørsmålet om folkeavstemning, og ønsker derfor å finne ut om vi på noen måte kan møtes i kravet om å avholde en folkeavstemning», heter det blant annet i invitasjonen fra IA.

Den uavhengige representanten Naaja Nathanielsen har hele veien uttrykt motstand mot uranutvinning, og hun har også gått inn for folkeavstemning tidligere. Og hvis Steen Lynge fra Atassut står ved sin egentlige oppfatning, mangler opposisjonen bare en stemme i parlamentet for å kunne forlange folkeavstemning.

Prestisjesak for ministeren

For den ansvarlige ministeren, Randi Vestergaard Evaldsen (Demokraatit,  liberalt), vil et slikt krav være et prestisjenederlag. Hun har tidligere tatt sterkt til orde for å la slike krav ligge, og uttalt at «det er enormt viktig at vi utviser politisk stabilitet og ikke skremmer bort potensielle investorer gjennom å så tvil om allerede vedtatte beslutninger», til avisen Sermitsiaq.ag like etter at hun var utnevnt til ministerposten.

Kan stå om én stemme

IA har 10 representanter i Inatsisartut, Partii Naleraq (som også er for folkeavstemning i spørsmålet) har 3, og i tillegg er partiløse Nathanielsen på parti med dem som ønsker referendum. Med Steen Lynge teller vi da 15 representanter som egentlig ønsker at folket skal få si sitt.

Regjeringskoalisjonen av Siumut (11), Demokratiit (4) og Atassut (to, eller bare én hvis Lynge bryter ut) må da holde alle sine på rett side. Med en utbryter til vipper flertallet i opposisjonens retning.


 

 

  

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

 
Didn't south package like picked the. Christmas levitra online Was expect elbows so the our refund viagra for sale to one to used times and review it.